Железнице Србије ад

У 2018. нас очекују велики железнички инфраструктурни пројекти

 

 

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф.др Зорана Михајловић поручила је данас, 20. децембра, поводом обележавања три године рада министарства, да ће и у 2018. години овај ресор наставити да „производи“ добре вести и правити резултате за грађане, као што је радило у претходне три године. Током протеклог трогодишнјег периода модернизовано је више од 200 километара пруга, набављено око 50 нових возова и направљено близу 200 километара нових аутопутева.

-Није довољна једна година да би се видели резултати у инфраструктури, зато смо данас, после три године, сумирали све што смо урадили и представили нове пројекте које ћемо реализовати у наредном периоду. Један од најважнијих пројеката у идућој години је модернизација и електрификација пруге Ниш – Димитровград са изградњом обилазне пруге око Ниша, инвестиција вредна 250 милиона евра – најавила је Михајловићева новинарима на свечаности у Југословенској кинотеци.

-Крајем јануара потписаћемо уговор са Европском инвесатиционом банком за овај пројекат – рекла је министарка и навела да је у току експропријација земљишта за рализацију тог пројекта. Потпредседница Владе најавила је и покретање регионалних инфраструктурних пројеката, јер нема развоја и инвестиција у грађевинарству без повезивања са регионом.

 

 

 

 

Михајловићева је нагласила и да ће бити потписан комерцијални уговор за трећу деоницу брзе пруге Београд – Будимпешта, између Новог Сада и Суботице, као и да су ови развојни железнички пројекти међу стратешким правцима рада Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у 2018. години.

-Веома је важно то што Србија развија железницу, а посебно пругу Београд – Будимпешта, путне коридоре, аеродром „Никола Тесла“ и друго. Мислимо да је важно да се настави истом брзином, визијом и ентузијазмом – поручила је потпредседница српске Владе Зорана Михајловић, додајући да ће тако Србија постати атрактивније место, које ће допринети бољем животу грађана.

Она је похвалила рад свог тима у Министарству који носи велике заслуге за резултате које је министарство остварило у претходне три године и захвалила свим партнерима који су допринели успешним пројектима и реформама.

 

 

 

 

 

 

На свечаности су говорили и извршна директорка НАЛЕД-а Виолета Јовановић и председница Савета страних инвеститора Јана Михајлова, а ученица из Вршца Александра Јовановић прочитала је своју песму.

Пријему је присуствовао велики број званица из дипломатског кора, укључујући амбасадоре Кине, Велике Британије, Италије, Турске, Норвешке, ОЕБС-а, директорку канцеларије ЕИБ-а за западни Балкан, представнике домаћих и међународних институција, привреде, јавних предузећа, невладиних организација и медија.

Свечаности су присуствовали генерални директор „Железница Србије“ ад Мирослав Стојчић, као и руководства „Инфраструктуре железнице Србије“, „Србија Воза“, и „Србија Карга“ .

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре своје успешне трогодишње резултате представило је и филмом.

Информативни лист „Пруга“