Железнице Србије ад

Туристички воз „Носталгија“ од 15. августа поново ће повезати Мокру Гору са Вишеградом

 

 

„Наш циљ је да железницу додатно интегришемо са Републиком Српском и за петнаест дана Мокру Гору поново  повежемо са Вишеградом чиме ћемо добити јединственост, како у саобраћајном, тако и туристичком смислу, најавио је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић на састанку са делегацијом Републике Српске, 31. августа на Мокрој Гори. Састанку су присуствовали вршилац дужности директора „Србија Воза“ Иван Булајић, представници „Инфраструктуре железнице Србије“ Радован Глибетић, Ненад Станисављевић и Зоран Масал, градоначелница Ужица Јелена Раковић – Радивојевић, а у делегацији Републике Српске министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Ћорићначелник општине Вишеград Младен Ђуревић и представници Жељезница Републике Српскe.  

Министар Томислав Момировић нагласио је том приликом, да је ресорно министарство, на чијем је челу, инвестирало око десет милиона евра да би се створили услови који ће Мокру Гору повезати са Вишеградом.

Он је истакао важност свих аутопутева као и брзих пруга које се граде, јер се управо на тај начин повезује регион.

„Без квалитетне саобраћајне инфраструктуре, без јачања економије неће бити бољег стандарда ни у Србији, ни у Републици Српској, ни у БиХ, али ни на Балкану“, закључио је министар Момировић.

 

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Ћорић потврдио je да је данашњи састанак јасан показатељ интензивне сарадње, али и великог труда како би се унапредили заједнички потенцијали.

„На основу закључака са данашњег састанка може се очекивати у што скоријем временском периоду поновно успостављање саобраћаја од Мокре Горе до Вишеграда“, рекао је он.

Успостављање редовног саобраћај од Мокре Горе до Вишеграда, од великог је туристичког значаја за регионе с обе стране границе и значајан пројекат у оквиру веза Републике Србије и Републике Српске, заједничка је порука са овог састанка.

Овом приликом формирана је и Комисија која ће радити на поновном успостављању железничког саобраћаја туристичког воза „Носталгија“ до Вишеграда.

 

Пруга Мокра Гора–Вишеград обновљена је 2010.године

Железничка пруга Мокра Гора–Вишеград је пруга узаног колосека, дужине око 25 км. Првобитна траса пруге, која је повезивала Ужице са Вишеградом, свечано је отворена 1925. године. Због нерентабилног железничког саобраћаја пруга је 1974. године укинута, уклоњене су шине и прагови.

Након обнове пруге, августа 2010. године, од Мокре Горе до Вишеграда саобраћао је музејско-туристички воз „Носталгија“. Од 2012. до 2019. године, возови на овој релацији саобраћали су према потреби.

Током 2020. године „Носталгија“ није саобраћала на релацији Мокра Гора – Вишеград, а у протеклој години редован саобраћај овог туристичког воза организован је само на прузи од Мокре Горе до станице Шарган Витаси, али не и до Вишеграда.

 

 

Информативни лист „Пруга“