Железнице Србије ад

Tридесет година Oдељења узаног колосека Пожега

 

 На данашњи дан, пре тридесет година отворено је Одељење узаног колосека Пожега. Овај „музеј на отвореном“ део је Железничког музеја у Београду и у њему се чува више од три стотине експоната који сведоче о богатој и занимљивој историји узаних пруга код нас.

Сваке године, Одељење узаног колосека у Пожеги посети око 4.000 посетилаца из земље и иностранства. Највише долазе љубитељи возова, туристи, али и ученици основних и средњих школа.

 

 

 

 

 

 

Посетиоци овде могу видети различита пружна и станична постројења, али и неке од најстаријих и највреднијих експоната из Техничке збирке Железничког музеја – локомотиве узаног колосека – 600 mm и 760 mm. Најзначајније међу њима су: локомотива „Рама“, произведена у минхенској фабрици „Kraus“, 1873, за коју се сматра да је довукла први воз у Сарајево; затим „Милан“, прва локомотива која је грађена у Краљевини Србији 1882, а довозила је дрво за топионицу у Мајданпеку; „Костолац“, грађена у фабрици „Baldwin Locomotive Works“ у Филаделфији, САД, 1916, једна од две локомотиве овог типа које су сачуване у свету. Поводом обележавања стогодишњице завршетка Великог рата, новембра 2018, локомотива „Костолац“, која ужива статус културног добра, била је изложена у Француској. У овом одељењу смештена су и салон кола Франца Јозефа, као и путничка кола четвртог разреда.

Типска станична зграда узаних пруга, површине око 60 метара квадратних, саграђена је по узору на станичну зграду у Прељини код Чачка и смештена је на уређеној површини од око 150 ари. Ту су постављена и четири станична колосека укупне дужине 645 m, сигнално-сигурносна средства и уређаји, окретница и колска вага. Овде се налази и робни магацин са утоварном рампом.

Мноштво алата, углавном ручне израде, сигнална и сигурносна средства, разне дизалице, телефони, станични сатови, делови станичног намештаја и други експонати добијени из станица и ложионица са укинутих узаних пруга смештени су у станичној згради, робном магацину, службеним и G-колима и колима „помоћног воза“.

Идеја о формирању спомен-обележја старе железничке технике са узаних пруга потекла је 1980. године од тадашњег шефа железничке станице Пожега – Стојана Стаматовића, који је највећи део свог радног века провео на узаној прузи. Десет година касније, 12. априла 1990. године, Одељење узаног колосека „Пожега“ отворио је Момчило Аћимовић, заменик генералног директора некадашњег ЖТП-а „Београд“.

Информативни лист „Пруга“