Железнице Србије ад

Британске дипломате посетиле Железнички музеј

 

 

Трговински изасланик британског премијера за Западни Балкан и члан Парламента, господин Мартин Викерс и амбасадорка Уједињеног Краљевства у Србији, Њена екселенција Шан Меклауд посетили су Железнички музеј  у Београду. Госте су дочекали саветник министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Иван Булајић, извршне директорке „Железница Србије“ ад,  Светлана Јелић Бурић и Наташа Алексић Капетановић, директорка Медија центра „Железница Србије“ ад Биљана Гордић и директор Железничког музеја Страхиња Вуковић.

 

 

 

 

 

Светлана Јелић Бурић је пожелела добродошлицу истакавши да је ова посета велика част за „Железнице Србије“ ад и Железнички музеј. Скренула је пажњу да је Музеј смештен у здању некадашњег Министарства саобраћаја Краљевине Југославије, грађеном тридесетих година ХХ века, које је проглашено за споменик културе. Након добродошлице, директор Железничког музеја Страхиња Вуковић је упознао госте са историјатом настанка и развоја Музеја, као и са музејским збиркама. Господин Викерс је запазио квалитет израде модела Ситвенсонове локомотиве „Ракета“ и био угодно изненађен чињеницом да је израђена према нацртима из Лондона, а да су је израдили чланови Студентске задруге.

Обилазак Музеја је, уз стручно вођење кустоса Иване Радојевић Бошковић започет у делу сталне поставке који се односи на почетке железничког саобраћаја у Србији. Кустоскиња је госте упознала са дугим и трновитим путем српских железница, почев од првог помена речи на српском језику до предаје саобраћају пруге Београд – Ниш. Истакнуто је да прва српска пруга није уједно и најстарија пруга на данашњем тлу Србије, већ да се ова налази на тлу Војводине. Гости су упознати са историјом Србије у деветнаестом и двадесетом веку, са свим променама граница и њиховим утицајем на развој железнице. Посебна пажња је посвећена представљању Одељења узаних пруга у Пожеги и најзначајнијим експонатима који се тамо чувају. Представљене су локомотиве „Милан“, „Рама“ и „Костолац“ са свим занимљивостима везанима за њихов настанак. Посебно је указано на значај локомотиве „Милан“ – прве локомотиве грађене у Србији по нацртима британских инжењера. Гости су, као љубитељи железнице, били упознати са постојањем тих локомотива, па им је детаљно објашњење историјата и значаја представљало задовољство.


 

 

 

Мартин Викерс је запазио да је настанак железнице на овим просторима имао велики утицај на економски развој Србије у XIX веку и додао је железница и даље један од покретача привреде модерних земаља. Нагласио је да је архитектура станичних зграда била уклапана у урбанистички амбијент градова у којима су настајале.

Посебну пажњу гостију привукле су фотографије из периода Другог светског рата. Њена екселенција Шан Меклауд је истакла да су наше две земље биле савезници током рата и да ће јој бити велико задовољство да Музеју поклони фото-монографију у којој су репродуковане фотографије из фонда Краљевског ратног музеја у  Лондону, на којима су приказани британски диверзанти са партизанима и железничарима – учесницима рата.

У наставку обиласка, Иван Булајић, саветник министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије  нагласио је да се Железнички музеј већ седамдесет година налази у неадекватним просторијама и упознао госте са Пројектом за измештање Железничког музеја у адекватну зграду. Истакао је да ће нови простор омогућити Музеју да представи вредне експонате чија је рестаурација такође у плану, а, осим тога, постојаће могућност за излагање неких предмета које шира јавност није имала прилику да види, будући да за то није било услова. Саветник министра Момировића упутио је гостима позив да се, у оквиру својих надлежности, укључе и помогну реализацију овог Пројекта значајног за историју и културу Србије. Британска амбасадорка је показала вољу да помогне у успостављању сарадње са Националним железничким музејем у Јорку – најзначајнијом музејском установом те врсте у Уједињеном Краљевству, истакавши да би искуства тамошњих стручњака могла да буду од велике користи у реализацији овог пројекта, али и самим стручњацима из Железничког музеја у циљу унапређења рада на обради експоната. Ова изјава је дочекана са одушевљењем свих присутних, будући да Велика Британија има не само велико искуство у градњи железница, већ и богату традицију чувања железничког индустријског наслеђа.

На крају посете, у Књигу утисака, господин Викерс је написао: „A fascinating visit, I hope to come again“ (Фасцинантна посета, надам се да ћу доћи поново).

Информативни лист „Пруга“