Железнице Србије ад

Транспорт и логистика Југоисточне Европе и Дунавског региона – ТИЛ 2019

 

Нови инвестициони циклус у Србији

 

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зорана Михајловић изјавила је данас, на отварању шесте по реду конференције „Транспорт и логистика Југоисточне Европе и Дунавског региона – ТИЛ 2019“ у Београду, да је инфраструктура најважнија област  у  развоју српске економије.

Она је истакла да ове године почиње нови инвестициони циклус у области инфраструктуре вредан 5,5 милијарди евра. Направљени су озбиљни искораци у путној инфраструктури, железници, ваздушном саобраћају, чиме је Србија постала озбиљан партнер у овом делу Европе.

Министарка Михајловић је објаснила да Србија ради на томе да са свим суседима направи по један гранични прелаз, али да се тај процес брже одвија са земљама које нису чланице ЕУ, него са њеним чланицама.

– За подизање конкурентности важни су, не само изградња нових путева и обнова пруга, већ и уклањање нефизичких баријера, које утичу са 30 до 40 одсто на трошкове који се појављују у транспорту и логистици, навела је министарка. Она је нагласила да Србија реализује своје стратешке циљеве, а да вредност инвестиција расте из године у годину.

Министарка Михајловић је позвала заинтересоване компаније да улажу у Србију, да дођу и разговарају о новим пројектима, истичући да конференцији присуствују компаније које већ учествују, или су потенцијални учестици на пројектима у нашој земљи, као и представници међународних финансијскох институција.

Државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Миодраг Поледица, рекао је да Србија има циљ да се повеже са свим суседним престоницама, тако да  време путовања до њих  не траје дуже од три до четири сата. Поледица је, такође, навео да је у прошлој години реконструисано око 276 километара железничке инфраструктуре, а ове године планиран је наставак радова, па се очекује да ће бити обновљено око 320 километара пруга.

 -Улагање у инфраструктуру је покретач економије, јер се на тај начин ангажује радна снага свих структура и велика количина сировина и опреме, а поспешује се и развој привреде на локалном нивоу – истакао је Поледица.

Извршни директор “Инфраструктуре железнице Србије” Милан Максимовић, у Панелу 2 под називом “ Развој мултимодалне инфраструктуре у Србији, будућност стратегије и изазови” истакао да ће се реализацијом пројекта изградње Диспечарског центра у потпуности контролисати и пратити возови, као и терет који се превози. Максимовић је објаснио да поред коридира, који су значајни за развој Србије, “Инфраструктура железнице Србије” је, у 2018. години, повећала брзину возова на 220 километара српских пруга.

– У оквиру програма обнове регионалних праваца реализовани  су радови на око 280 километара пруга. Повећано је осовинско оптерећење за транспорт робе, а путнички возови сада иду пројектованом брзином од 80 километара на сат, објаснио је Максимовић.

На Бизнис конференцији “TIL 2019 We Deliver Volue COSCO Shipping” учествовало је више од 400 учесника, доносиоца одлука из више од 150 водећих компанија из кључних индустрија транспорта и логистике, Дунавског региона, ЕУ, Кине, Русије, Азербеџана, Турске и релевантних државних институција. Овај стручни скуп по шести пут организује компанија “Мац медија интернешенел” уз подршку  Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

 

Информативни лист „Пруга“