Железнице Србије ад

Томислав Момировић – нови министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре

 

 

Tомислав Момировић нови је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Момировић је дипломирао на Правном факултету Универзитета у Београду. Од 2007. године запослен је у предузећу „Мона“ на месту саветника,  а након тога преузима функцију генералног директора „Мона хотел менаџмента“ од оснивања нове компаније 2011. године.

Председник ове компаније Момировић постаје 2016. године, а након само годину дана започела је изградња новог хотела у Београду „Мона Плаза“, чиме је реализована највећа инвестиција у историји компаније.

Хотел „Мона Плаза“ отворен је фебруара 2020. године, а поред овог објекта, компанија „Мона Хотел Менаџмент“ управља са још три хотела („Златибор Мона“ на Златибору, „Јавор“ у Кушићима и „Арго“ у Београду), као и једним резиденцијалним објектом у Будви „Vila Bellа”.

Нови министар активни је учесник у пословном удружењу – ХОРЕС (Удружење хотелијера и ресторатера – Пословно удружење хотелско угоститељске привреде), где је од 2009. до 2013. године обављао функцију председника Управног одбора, а од 2013. године је председник Скупштине овог пословног удружења.

Представљајући нову Владу, коју је Скупштина Србије изабрала 28. октобра 2020. године, као и главне циљеве и стратешке правце у наредних годину и по дана,  премијерка Ана Брнабић је у свом уводном излагању акценат ставила на железницу и истакла да се наставља са модернизацијом и реконструкцијом железничке мреже.

„Следеће године почињемо са радовима на деоници брзе пруге Нови Сад – Суботица и са модернизацијом пруге Ниш – Димитровград, а истовремено радимо на припреми пројектно-техничке документације за модернизацију пруге од Београда до Ниша и од Ниша до Прешева“, поручила је мандатарка Ана Брнабић. Премијерка је истакла да „након завршетка припреме документације чија је израда у току, започећемо са радовима на реконструкцији барске пруге, чиме ће главни железнички правци на Коридорима 10 и 11 у потпуности бити покривени“.

Она је напоменула да ће убрзо бити готова и техничка документација за изградњу савременог Диспечерског центра из кога ће се управљати целокупним железничким саобраћајем у Србији, чији се завршетак очекује 2023.године, као и да ће радови на брзој прузи Београд – Нови Сад бити готови крајем наредне године и да ће наши грађани између ова два града возовима путовати 25 минута.

 

 

Информативни лист „Пруга“