Железнице Србије ад

Тематски украшен воз од 19. јануара саобраћа између Краљева и Ужица

Дизел-моторни воз који је требало да саобраћа до Косова и Метохије од 19. јануара наредних десет дана саобраћаће на релацији Краљево–Чачак–Пожега–Ужице. Воз ће из Краљева по важећем реду вожње полазити у 3.55, 6.05 и у 16.30 часова – саопштила је железничка компанија „Србија Воз“.

Због безбедности путника и радника железнице одлучила сам да овај воз више не саобраћа на линији до Косовске
Митровице, која је уведена на предлог и уз финансијску подршку Канцеларије за Косово и Метохију. Али ће зато овај воз са истим ентеријером бити уведен у домаћи железнички саобраћај – најавила је потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зорана Михајловић у ексклузивној изјави за Блиц.

Одлуку да воз саобраћа донела је искључиво из економских разлога, ракавши да: „У времену када спроводимо реформу железнице, која је приоритет Владе и коју подржавају све међународне финансијске институције, морамо економски да се понашамо. Сви нови возови које смо платили 100 милиона долара не смеју да стоје и праве трошак, већ морају да превозе путнике и праве профит. Не можемо да уводимо линије које нису економски исплативе у време када смо укинули 420 километара пруга које нису профитабилне и када је за више од 3000 људи смањен број запослених.
 
Железница мора да ради профитабилно“ – истакла је Михајловићева.

 
Одлуку да воз саобраћа донела је искључиво из економских разлога, ракавши да: „У времену када спроводимо реформу железнице, која је приоритет Владе и коју подржавају све међународне финансијске институције, морамо економски да се понашамо. Сви нови возови које смо платили 100 милиона долара не смеју да стоје и праве трошак, већ морају да превозе путнике и праве профит. Не можемо да уводимо линије које нису економски исплативе у време када смо укинули 420 километара пруга које нису профитабилне и када је за више од 3000 људи смањен број запослених. Железница мора да ради профитабилно“ – истакла је Михајловићева.
Потпредседница Владе Србије истакла је да је руководству „Србија Воза“ предложила да овај воз, управо због свега што се дешавало протеклог викенда, уђе у што већи број градова Србије.
–Мислим да велики број грађана жели да види и провоза се возом од кога су се толико уплашиле полицијске снаге Албанаца са Косова, па су тешким оружјем кренули на њега. Грађани треба да виде да је реч о новом, али сасвим обичном возу који превози путнике у коме су мотиви културне баштине Срба са Косова, која је под заштитом УНЕСКА, и да уопште није тако опасан – нагласила је министарка у изјави за медије.
О наредним релацијама на којима ће овај воз саобраћати јавност ће бити благовремено обавештена.

Информативни лист „Пруга“