Железнице Србије ад

Техничка посета железничкој станици Београд центар

 

 

Научно-стручне конфренције овaквог академског ранга као што је RailBelgrade 2023. поред главног програма конференције имају и додатне едукативне и стручне активности. Једна од таквих активности која је организована у склопу ове међународне конференције јесте техничка посета Железничкој станици Београд центар. Циљ ове посете био је да се учесници конференције упознају са капацитетима и начинима функционисања железнице у земљи која је домаћин међународног железничког скупа.

   

У сарадњи са компанијама у железничком сектору: „Инфраструктура железнице Србије“, „Србија Воз“ и „Железнице Србије“ ад, након свечаног затварања конференције у петак, 28. априла, организована је техничка посета Железничкој станици Београд центар. На перону станице учесницима конференције обратио се шеф станице Горан Максић, који је гостима испрачао о историјату и настанку станице, о тренутним радовима у станци и  плановима за дању изградњу. Владан Кркобабић, директор Сектора за саобраћајне послове „Инфраструктуре железнице Србије“ укратко је испричао гостима о развоју самог београдског железничког чвора, као и о радовима на прузи за возове великих брзина, која је посебно интересовала учеснике конференције.

   

Заједно са професорима са Саобраћајног факултета који су у Локалном организационом одбору конференције и који су организовали ову техничку посету: Предрагом Јовановићем, Сањином Милинковићем и Норбертом Павловићем, учесници су били у прилици да уђу и погледају  постављену гарнитуру Stadler KISS, а потом да се гарнитуром „FLIRT“ провозају до Раковице. У станици Раковица за учеснике конференције на перону је био постављен „Плави воз“. О историјату овог воза и занимљивостима гостима је причао Зоран Пиштињат из „Србија Воза“, који је по групама провео све госте кроз један од најпознатијих и најпопуларнијих возова у целом свету.

Током трајања Конференције, учесници су имали прилику да посете и Железнички музеј.

Информативни лист „Пруга“