Железнице Србије ад

Светска банка одобрила кредит за модернизацију српских железница

 

 

Светска банка je одобрила  62,5 милиона долара за развој железничке инфраструктуре у Србији, саопштено  је из Канцеларије Светске банке у Београду. Ова кредитна подршка  је прва фаза Пројекта модернизације железничког сектора у Србији, чија је укупна вредност 400 милиона долара. Како се наводи у саопштењу, Светска банка и Француска агенција за развој заједнички суфинансирају по 50 одсто прве фазе, тако да укупна улагања износе 125 милиона долара.

Читав пројекат је усмерен на три циља: повећање степена искоришћености железничке мреже у Србији за пет одсто, смањење броја смртних случајева за 23 одсто и повећање учешћа железнице на домаћем тржишту превоза робе за 10 одсто у наредних десет година.

“Железничка мрежа Србије је значајан ресурс државе и има потенцијал да одигра стратешку улогу у развоју целе земље и креирању нових радних места“, наводе из  Канцеларије Светске банке у Србији. „Овим програмом ће се, како се каже у саопштењу, унапредити квалитет инфраструктуре, повећати безбедност, поспешити домаће и регионалне интеграције, убрзати привредни развој и побољшати пословно окружење у региону“.

Процене Светске банке су, такође, да ће и „додатна еколошка корист“ од модернизације железнице у Србији бити 111,28 милиона долара.

Како се наводи у саопштењу, Србија улаже напоре на развоју инфраструктуре кроз повећање безбедности, ефикасности, еколошке одрживости и регионалне повезаности железница путем унапређења мреже пруга у дужини од 3.735 километара.

Из Канцеларије Светске банке у Београду истичу да Србија, у предстојећој деценији планира да уложи 3,3 милијарде евра у железничку мрежу и то да у потпуности електрифицира пруге, постигне пуну примену Европског система за управљање железничким саобраћајем, укине ограничења брзине, повећа капацитет траса за превоз робе у оквиру своје стратешке мреже пруга и унапреди управљање имовином железнице.

Информативни лист „Пруга“