Железнице Србије ад

Свечано дочекан први директни воз из Кине за Србију

 

Теретни воз кинеских железница „China Railway Express“ са више од 500 тона опреме за изградњу брзе пруге кроз Србију стигао је данас, 24. октобра,у Београд где су га дочекали председник Александар Вучић и заменик министра трговине Кине Чен Кеминг. Воз из Кине су у железничкој станици Нови Београд, осим њих, дочекали и потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зорана Михајловић, амбасадорка НР Кине у Београду Чен Бо и градоначелник Београда Зоран Радојичић.

Воз који је кренуо 24. септембра из кинеског града Ђинана у провинцији Шангдонг, је први директан воз из Кине за Србију, а до наше земље је стигао преко Монголије, Русије, Белорусије, Пољске и Мађарске, прешавши раздаљину од 10.500 километара.

Вучић је рекао да сва опрема допремљена из Кине испуњава европске стандарде и поседује потребне сертификате за изградњу пруге за велике брзине. Он је истакао да ће део брзе пруге којом ће се возови кретати брзином од 200 километара на сат, од Београда до Старе Пазове, дужине 34,5 километра, где су главни извођачи кинеске фирме, бити завршен до јесени 2021. године.

 

 

 

 

 

 

У 28 вагона са контејнерима допремљена је опрема коју кинеске компаније ЦРБЦ и ЦЦЦЦ користе за изградњу брзе пруге од Београда до Будимпеште које је део кинеског пројекта „Појас и пут“ у који је укључена и Србија.

„Деоница пруге до Суботице биће завршена до краја 2022. године, а разговараћу са Мађарима да они убрзају радове на свом делу, како би пруга до Будимпеште била завршена у што краћем року“, навео је Вучић.

Према његовим речима, брза пруга до Будимпеште обезбедиће „перфектне везе са Европом“, а за привреду и грађане, пре свега нове генерације, ће „значити живот“.

 

 

 

 

Вучић је захвалио председнику Кине Си Ђинпингу на помоћи у доласку кинеских инвестиција у Србију, пре свега у железару Смедерево и РТБ Бор, што је, како је рекао, помогло опоравку српске привреде и да Србија од земље из које су сви бежали постане земља у коју сви желе да дођу.

Заменик министра трговине Кине Чен Кеминг је истакао да пријатељство које повезује Кину и Србију има дугу историју.

 “Наше две земље се ослањају једна на другу и као челични пријатељи заједно сносе све недаће”, објаснио је Кеминг и додао да је Србија прва земља у централној и источној Европи која је са Кином успоставила свестране стратешке односе партнерства.

Осим њих свечаном дочеку су присуствовали представници пословодстава српских железничких компанија.

Воз је у станицу Нови Београд допремљен новом вишесистемском Vectron локомотивом коју је предузеће “Србија Карго” набавило захваљујући помоћи Владе Србије.

 

Информативни лист „Пруга“