Железнице Србије ад

Судар путничког и теретног воза код Оџака

 

 

Путнички воз који је саобраћао између Новог Сада и Суботице, 17. новембра, у 18 сати и 42 минута, између службених места Ратково–Оџаци, налетео је на међународни теретни воз превозника „Трансагент оператор“. У овој несрећи није било страдалих, а 51 особа потражила је лекарску помоћ и то 48 путника и 3 железничара. На болничком лечењу у Општој болници „Др Радивој Симоновић“ задржано је 10 особа, од којих су, по информацијама из ове медицинске установе, две особе са тежим повредама, али нико није био животно угрожен.

Захваљујући брзом и професионалном ангажовању стручних служби „Инфраструктуре железнице Србије“ и „Србијавоза“, пруга је рашчишћена и оспособљена за саобраћај у изузетно кратком року, већ у суботу око 14.30 часова.

Министар инфраструктуре, грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић са сарадницима и директорима железничких предузећа и министарка здравља Даница Грујичић посетили су у недељу, 19. новембра, повређене у железничкој несрећи.

Министар Горан Весић разговарао је са повређенима и са машиновођом који је заслужан што несрећа није прерасла у трагедију. Весић је истакао да су радници „Инфраструктуре железнице Србије“ и „Србијавоза“ учинили све да се пруга што пре оспособи и потврдио да је узрок несреће људска грешка.

“Систем чине и људи и нажалост људске грешке се дешавају. Министарство ће учинити све да убудуће то сведемо на најмању меру. Гради се централни диспечерски центар у Макишу којим ће се управљати и свим новим и реконструисаним пругама. Градимо и нових 400 километара пруге у Војводини“, истакао је Весић.

   

Налет путничког воза на теретни догодио се када је путнички воз сустигао теретну железничку композицију и ударио у задњи вагон теретног воза. Током истражног поступка, који води комисија за ислеђење ванредних догађаја „Инфраструктуре железнице Србије“, запослени овог друштва Ј. М. на пословима отправника возова у станици Ратково усмено је признао пропуст у раду који је изазвао настанак ове несреће.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић исто вече након несреће дао је налог железничким предузећима да доставе план мера како ће успоставити додатну контролу како се не би догађале овакве несреће, као и да свим повређенима понуде адекватно обештећење на које имају право по закону.

Фото : МГСИ и Инфраструктура железнице Србије

Информативни лист „Пруга“