Железнице Србије ад

Сто четрдесет година историје српских и мађарских железница – Сарадња у духу нових времена

 

 

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, заједно са амбасадором Мађарске Јожефом Мађаром, погледо је 21. јуна изложбу „Луксузно путовање од Будимпеште до Београда: Заједничка историја мађарских и српских железница“ у просторијама Одељења уа културу Амбасаде Мађарске у Београду. Том приликом, министар је подсетио на дугу историју између српских и мађарских железница коју су обележили сарадња и развој две земље које се, како је истакао, железнички повезују и данас, у једном новом времену, најмодернијим брзим пругама.

Обилазећи изложбу коју су заједнички припремили Железнички музеј у Београду и музеји мађарске железнице о носталгичном путовању између Београда и Будимпеште, Весић је истакао да је ово права година за овакву изложбу зато што ћемо већ 20. августа прославити тачно 140 година како је први воз кренуо између две престонице.

„То је био дворски воз којим се возио краљ Милан, и он  је, на неки начин, обележио улазак Србије у Европу и модерно доба те 1884. године када је са својом свитом кренуо на пут према Будимпешти. Тада почиње наша 140 година дуга историја српских и мађарских железница, као и историја сарадње и развоја обе државе. Ми смо те године отворили пругу према Нишу и тада је Београд постао чвориште према Европи, кроз Будимпешту, и према Истанбулу и на тај начин смо показали колико су железнице биле важне за развој Србије“, објаснио је Весић.

Министар је рекао да се сада, 140 година касније, српске и мађарске железнице поново повезују, али овога пута најмодернијим, брзим пругама. С тим у вези, Весић је навео да ћемо крајем новембра, почетком децембра ове године пустити у саобраћај наш део брзе пруге до Суботице, а када наши мађарски пријатељи заврше свој део пруге до 2026. године имаћемо брзи воз од Београда до Будимпеште и да ће путовање између та два града трајати мање од три сата.

   

„То ће још више учврстити сарадњу Србије и Мађарске и још више повезати наша два народа, повезати Београд и Будимпешту, а наравно успут и Нови Сад, Суботицу и све друге градове и показати како добро могу да сарађују две земље које су суседи и које се заједнички боре да у овим тешким временима опстану и заштите своје националне интересе. Веома смо срећни што се Србија после 140 година, после много историјских промена и лутања коначно поново враћа на стару трасу везе између Србије, односно овог дела Европе са централном и западном Европом, а то је та траса између Београда и Будимпеште“, оценио је Весић.

Министар је рекао да ћемо, када буде завршена комплетна пруга до Будимпеште, а касније и пруга од Ниша до северно-македонске границе, па затим од Скопља до Грчке када Грци буду завршили свој део, имати најдужу брзу пругу у Европи између Будимпеште и Атине, чија ће дужина бити преко 1.500 километара. То ће, како је истакао, бити кичма европског железничког саобраћаја и донети много користи свим земљама које се налазе на траси те пруге.

Његова екселенција, амбасадор Мађарске у Београду Јожеф Мађар изразио је задовољство што је са министром Весићем посетио изложбу, што је била прилика да погледају све оно што су две земље у прошлости заједно радиле по питању железничког повезивања.

„Све што се збивало у оно време било је од историјске важности, међутим наше данашње пријатељство између Србије и Мађарске такође је оријентисано ка томе да се још боље повежемо“, рекао је амбасадор. Подсетио је да Мађарска преузима председавање у Савету Европске уније и додао да ће им приоритет бити још боље саобраћајно повезивање и изградња не само пруга већ и путева.

„Изузетно нам је важно да уклонимо баријере које раздвајају наше земље, а то се пре свега односи на лакши транспорт путника и робе преко заједничке границе. Желимо да се два народа, две земље и две економије још јаче повезују, а постигнути резултати неће бити само значајни за наше билатералне односе него ће имати и европски значај. Мислим да Србија у том погледу има фантастичне циљеве и остварене резултате, а очекујемо да ће током нашег председавања разговори са европском заједницом добити једну јачу динамику што је од примарног значаја“, истакао је амбасадор Мађарске.

Информативни лист „Пруга“