Железнице Србије ад

Стигао воз са 300 тона медицинске опреме из Кине

Директан теретни воз са медицинском опремом, коју је Србија купила од Кине, стигао је у уторак, 26. маја, у Београд. У возу дужине 547 метара, из Кине је стигло 300 тона медицинске опреме, смештене у 42 контејнера. Њиме је допремљено 16 милиона немедицинских маски, 7,8 милиона медицинских маски, 230.000 заштитних одела и 5.000 бесконтактних топломера, чиме је додатно осигурано да наша земља буде спремна уколико буде другог таласа вируса КОВИД-19.

У железничој станици Нови Београд, воз су, осим представника српских железничких компанија, дочекали и кинески радници који су ангажовани на модернизацији пруге Београд – Стара Пазова, са кинеским и српским заставама.

На вагонима се могла видети исписана порука на српском и кинеском језику „Кинеске железнице честитају братској Србији успех у борби против епидемије“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„У овом тренутку не знамо да ли ће бити новог таласа вируса КОВИД-19, али сигурно знамо да је Србија у потпуности обезбеђена медицинском опремом, уколико до њега дође. На томе смо посвећено радили и од првог дана ништа нисмо препуштали случају. Воз са заштитном опремом, који је допутовао из Кине новим путем свиле, симболизује челично пријатељство два народа и показује значај иницијативе Појас и пут, чији је Србија активан учесник, између осталог, рекла је председница Владе Србије Ана Брнабић.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Амбасадорка Народне Републике Кине у Србији Чен Бо рекла је да је China Railway даноноћно, заједно са својим партнерима из Србије, тесно сарађивала и интензивно координирала отварање “зеленог коридора” за транспорт. Она је истакла да ће ове године, на позив Кине, Србија учествовати на трећем Међународном Експо увоза у Шангају, што ће омогућити да се више висококвалитетних српских производа нађе на кинеском тржишту. „Надам се да ће у будућности тај воз ка Кини ићи пун српских производа“, изјавила је кинеска амбасадорка.

Воз је кренуо ка Београду из Вухана на Дан победе, 9. маја, и требало му је 15 дана да стигне до Србије. Од Кине до Србије прешао је готово 11.000 километара, а прошао је кроз Казахстан, Русију, Белорусију, Пољску, Чешку, Словачку и Мађарску. Композицију са медицинском опремом довезла је нова вишесистемска Вектрон локомотива железничке компаније „Србија Карго“.

Информативни лист „Пруга“