Железнице Србије ад

Српске железнице на 42. Сајму грађевинарства у Београду

Грађевинарство у Србији је у прошлој години дало значајан допринос расту бруто домаћег производа од 1,8 одсто, а вредност грађевинских радова и пројеката из области грађевинске индустрије, који се тренутно реализују у Србији, мере се милијардама евра, изјавила је данас министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зорана Михајловић, отварајући 42. Међународни сајам грађевинарства у Београду.

Она је истакла да је последњих година Влада учинила доста тога да грађевински сектор врати на пут напретка и развоја, али да то још није довољно.

Према њеним речима, од марта до краја 2015. године издато је за 29 одсто више грађевинских дозвола него у претходних седам година. Од ове године издају се електронске грађевинске дозволе у року од 28 дана, смањен је број повреда на раду, а на тзв. белој листи више је грађевинских компанија које редовно измирују своје обавезе и поштују прописе.

„Домаће компаније су се организовале и по први пут после много година, на јавним позивима и тендерима добијају послове главних извођача радова“, истакла је Михајловић и додала да држава данас не дугује ни динар грађевинским извођачима, али да неки од њих имају нерашчишћене рачуне са подизвођачима.

 
Она је одговарајући на питање новинара колико је локалних самоуправа ажурно у плаћању својих обавеза за изведене радове казала да држава не дугује ниједном извођачу, а да они са подизвођачима треба да регулишу своје односе.
Српске железнице представиле су своје пројекте на штанду број 3306 у хали ИИИа београдског сајма. „Железнице Србије“ ад као организатор, „Инфраструктура железнице Србије“, Саобраћајни институт ЦИП, ЗГОП и „Београдчвор“ на око 60 квадратних метара током трајања сајма промовисаће железничку инфраструктуру и објекте. Штанд српских железница првог сајамског дана посетили су и представници пословодства железничких компанија.
 

 
Посетиоци штанда српских железница моћи ће да се, кроз фотографије, видео презентације и промотивне филмове упознају са бројним железничким објектима и актуелним пројектима на модернизацији железничке инфраструктуре.

На 42. Међународном сајму грађевинарства, који траје до 23. априла, учествује више од 500 излагача из 24 земље, од чега је чак две трећине из Србије.

Радно време сајма радним данима је од 10 до 19 часова, а у суботу од 10 до 17 часова.

Информативни лист „Пруга“