Железнице Србије ад

Србија – спона Западног Балкана и земаља Медитерана

 

 

Председник Србије Александар Вучић и председник Владе Републике Грчке Кирјакос Мицотакис разговарали су у Београду, 11. и 12. фебруара, о свим аспектима билатералне сарадње двеју земаља – од енергетике, и туризма до инфраструрктуре и укупног повећања трговинске размене.

“Срећан сам што Србија и Грчка чувају и негују добре и пријатељске, да кажем и братске односе“, навео је председник, додајући да верује да ће ово бити и година у којој ће се одржати четврти Високи савет за сарадњу Србије и Грчке.

Он је нагласио да је Грчка један од значајних, важних и искрених подржавалаца Србије на њеном европском путу.

„Рекао сам премијеру Мицотакису да је наш циљ, наш сан, да крај 2027. године дочекамо са укупном вредношћу бруто домаћег производа од стотину милијарди евра. За то нам је потребна и подршка грчких пријатеља и поносан сам на Српско-грчки пословни форум“, закључио је председник Вучић, пожелевши добродошлицу свим грчким компанијама које желе да раде у Србији.

„Када причамо о инфраструктури, радимо брзу пругу Београд–Ниш, остаје да се премости део трасе кроз Северну Македонију“, рекао је председник Вучић и додао: “Грчка завршава брзу пругу до границе са Северном Македонијом. То нам је важно не само због наших туриста којима ће Солун да буде близу већ и што Србија мора да има луку јер јој је циљ да извози све више“, рекао је председник Вучић.

„Наш поглед је увек окренут ка будућности, ка сарадњи и благостању. Дошао сам са четири министра и делегацијом пословних људи, са жељом да продубимо нашу економску сарадњу, посебно у енергетском сектору и транспорту“, рекао је Мицотакис и наставио:

 „Са председником Александром Вучићем разговарао сам о осавремењивању линије која повезује Солун и Београд, као и о завршетку коридора који ће кретати из Пиреја и завршавати се у Будимпешти. У том смислу, морамо да искористимо и европске фондове намењене Западном Балкану. Регионално повезивање, које пре свега повезује грађане, један је од најзначајнијих путева ка ЕУ“, закључио је грчки премијер.

Мицотакис је у Београд дошао са делегацијом коју су чинили министри и пословни људи, тј. представници грчке пословне заједнице који су учествовали на Српско-грчком пословном форуму, 12. фебруара у Београду.

   

Дан пре отварања пословног форума, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић  је свог грчког колегу, министра инфраструктуре и транспорта Христоса Стаикураса, повео у Нови Сад, у који су из Београда стигли „Соколом“.

У Новом Саду министар Весић је  представио пројекат пруге за возове великих брзина до Суботице и указао на напредак који је Србија постигла у области железнице.

„Показао сам зашто је шест милиона путника изабрало да ’Соколом’ путује између Београда и Новог Сада у последње две године, а представио сам му и пројекат наставка градње још 108 километара брзе пруге до Суботице, којом ће се од марта наредне године, из Београда стизати за свега сат и 12 минута. То је сада незамисливо и потпуно ће променити живот свих грађана на траси брзе пруге и допринети даљем економском развоју“, рекао је Весић након састанка.

Са министром Стаикурасом разговарао сам о сарадњи српских и грчких железница и инфраструктурном повезивању две земље и указао на заједнички циљ – увођење јединствене електронске наплате путарине.

„Билатерална сарадња је добра и продуктивна, али може да буде додатно унапређена у и ојачана у области транспорта и инфраструктуре, које пружају одличну прилику за даље јачање сарадње“, рекао је Стаикурас.

Како је рекао, сарадња на свим пројектима који повезују Србију и Грчку, односно Западни Балкан и земље Медитерана, биће део политике и планова и на европском нивоу.

 

Фото: Председништво Србије/Димитрије Голл

Фото: МГСИ

Информативни лист „Пруга“