Железнице Србије ад

„Србија Карго“ представио најсавременије „ИННОФРЕИГХТ“ теретне вагоне за превоз контејнера

Акционарско друштво за железнички превоз робе „Србија Карго“ и компанија „СМАРТ ЦОРПОРАТИОН“ из Словачке су данас, 20. јануара, у главној железничкој станици Београд, представиле најсавременије „ИННОФРЕИГХТ“ теретне вагоне за превоз контејнера.

– Ови вагони, који представљају технолошку новину, допринеће скраћењу времена превоза и смањити трошкове задржавања страних кола на српским пругама.Управо је то и циљ да се задовоље потребе и захтеви клијената, нарочито када је реч о времену превоза, – истакао је др Мирољуб Јевтић, генерални директор „Србија Карга“ и додао да су ови вагони већ почели да саобраћају од Димитровграда до Суботице и да је време превоза 16 до 18 сати.

Нови возови ће кроз Србију саобраћати на правцу Димитровград – Суботица. Годишње ће кроз нашу земљу пролазити око 200 оваквих возова, а приход који ће на основу тог превоза остварити „Србија Карго“ на годишњем нивоу износи око 2 милиона евра.

Јевтић је подсетио да је „Србија Карго“ почео да послује 10. августа 2015. године у складу са политиком Владе Републике Србије.

-У протеклој години „Србија Карго“ је пословао без субвенција државе и исказао је профит, што је и био циљ реформи, од 30 милиона динара, нагласио је генерални директор новоформиране железничке компаније др Мирољуб Јевтић.

Власник словачке компаније „СМАРТ ЦОРПОРАТИОН“ Марио Маташ је истакао да ови вагони омогућавају најмодернији начин превоза робе на европским просторима, пре свега због своје ефикасности, брзине и исплативости. Произведени су у децембру 2015. године и први пут саобраћају српским пругама и у овом делу Европе.

Сваки од вагона превози по шест контејнера, а за разлику од класичног контејнерског превоза, захваљујући новом систему, истовар је 10 пута бржи него до сада. На европским пругама, иначе, саобраћа око 200 оваквих вагона, од којих словачка компанија у свом возном парку поседује 40.

-Захваљујући преданости „Србија Карга“ да се овај пројекат реализује, у региону Југоисточне Европе омогућено је увођење овог најсавременијег превоза робе на српским пругама, а „Србија Карго“ је добила прилику да од младе компаније постане лидер у превозу робе у Европи, рекао је Маташ. Овакав вид превоза робе пружа и нове прилике за имплементацију не само у транзитном саобраћају, већ и у унутрашњем, што може допринети превозу већих количина робе, додао је он.

Поред представника медија и пословних партнера, промоцији су присуствовали државни секретар у Министарству градјевинарства, саобраћај и инфраструктуре Миодраг Поледица, као и генерални директори остале три железничке компаније („Железнице Србије“ ад, „Инфраструктура железница Србије“ и „Србија воз“), са сарадницима.

Информативни лист „Пруга“