Железнице Србије ад

„Србија Карго“ остварио добит у првом кварталу ове године – 40 милиона динара

Акционарско друштво за железнички превоз робе „Србија Карго“, које је основано 10. августа 2015. године, у првом кварталу ове године остварило је добит од око 40 милиона динара. На тај начин настављен је позитиван тренд из 2015. године, када смо од дана оснивања до 31. децембра остварили добит од око 103 милиона динара. Иако се у првом кварталу у години код превоза робе железницом очекују нешто слабији резултати, добит смо остварили захваљујући повећању прихода у односу на планиране за 148 милиона динара, али и смањењем трошкова горива и енергије за 79 милиона динара, трошкове одржавања за 115 милиона динара, трошкова запослених за 39 милиона динара, а трошкова задржавања страних вагона за 66 милиона динара, – изјавио је др Мирољуб Јевтић, в.д.генерални директор „Србија Карга“ Медија центру „Железница Србије“ а.д..

У овом тренутку поред „Србија Карга“ још десет оператера лиценцирано је за организацију железничког саобраћаја, па ову компанију очекује у наредном периоду тешка и неизвесна тржишна утакмица. Према Јевтићевим речима, неспорно је да ће нови оператери у теретном железничком саобраћају покушати да преузму један део превоза који сада обавља „Србија Карго“, као што је и неспорно да ће „Србија Карго“ наћи начине да и у новим условима опстане и оствари профит, што је и основни задатак „Србија Карга“ који му је поверила Влада Републике Србије.

Брзина превоза робе једна је од претпоставки ефикаснијег и економичнијег тржишног пословања „Србија Карга“ и елемент квалитета на коме се гради компаративна транспортна предност, па је ова компанија већ на граничним прелазима Димитровград и Суботица, у сарадњи са царином, скратила време обраде докумената са доскорашњих десет сати на свега 45 минута. Поред тога, оперативним радом је додатно убрзан превоз терета железницом. Скраћени царински поступак ће ускоро бити уведен и у станицама Шид, Прешево и Пријепоље.

Информативни лист „Пруга“