Железнице Србије ад

Србија и Кина потписале Протокол о набавци 9 електромоторних возова за брзине од 120 километара на час

 

 

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић и председник Управног одбора кинеске компаније „“Changchun Railway Vehicles Co, Ltd“ потписали су,  8. маја у Београду, Протокол о набавци девет нових електромоторних возова, који ће бити испоручени Србији до краја 2026.године. Потписивању Протокола присуствовали су и помоћник министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Анита Димоски и вршилац дужности генералног директора „Србијавоза“ Иван Булајић.

Министар Весић је нагласио да је ово важан дан за железницу у Србији јер означава почетак изградње, опремања и модернизације градске железнице.

„Потписан је уговор за куповину девет електромоторних возова за брзине од 120 километара на час, рекао је Весић и додао, да ће се овом набавком  осавременити возни парк „Србијавоза“ за потребе саобраћаја на будућој новоизграђеној прузи Земун поље – Аеродром „Никола Тесла“ – Национални стадион и повезивања цента града Београда и околних насеља са специјализованом изложбом „ЕКСПО 2027“.

Електромоторни возови, који се производе у фабрици „CRRC“ у Кини,  прилагођени  су свим стандардима ЕУ и биће испоручени Србији најкасније до 31. децембра 2026. године.

Према речима Весића, набавка електромоторних возова допринеће новом квалитету превоза у Београду и означиће почетак свега онога што ће се радити у граду у наредном периоду.

„Чека нас доста посла на изградњи градске железнице која треба да повеже све приградске општине Града Београда. Овај вид превоза је и еколошки, и наша идеја је да са изградњом Београдског метроа и градске железнице до 2030. већина грађана Београда користи шински превоз у јавном превозу „, поручио је Весић.

Он је истакао да нас чека много посла у будућности и на реконструкцији Београдског чвора, како би могао да прихвати све композиције којих ће бити много више изградњом и завршетком пруге Нови Сад-Суботица, изградњом пруге према Нишу, касније и према Прешеву, као и реконструкцијом пруге Ниш-Димитровград.

Министар Весић је рекао да је Министарство грађевинарства, собраћаја и инфраструктуре препознало да је кинеска компанија „Changchun Railway Vehicles Co, Ltd“ (CRRC) једна од водећих светских компанија у области производње железничких возних средстава, што укључује производњу локомотива, кола, електромоторних и дизелмоторних ганитура и других шинских возила, како за кинеско тако и за друга светска тржишта и желело да то искуство искористи у Србији.

Председник Управног одбора компаније „Changchun Railway Vehicles Co, Ltd“ (CRRC)  Лиу Ченкинг рекао је да је потписани документ о набавци електромоторних возова још једна потврда да Србија и Кина  активно спроводе иницијативу „Појас и пут“ и настављају да продубљују међусобну сарадњу.

Захвалио је Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, као  и  компанији „Србијавоз“, на указаном поверењу и нагласио да ће возови те компаније испунити  све оперативне захтеве из уговора и користити грађанима Србије.

Фотографије: Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре

Информативни лист „Пруга“