Железнице Србије ад

„Соко“ је  име брзог воза који ће саобраћати од Београда до Новог Сада

 

 

Први брзи воз који ће саобраћати на релацији од Београда до Новог Сада зваће се „Соко“, одлучио је жири конкурса „Пусти инспирацију да те вози“ и наградио аутора новог бренда српских железница Андрију Арсића.  Друга  награда за идејно решење „Хитра“ припала је аутору Игору Петровићу, а трећу награду освојила је Светлана Стевановић идејним решењем под именом  „Вихор“.  Награде најуспешнијим учесницима конкурса  уручио је  министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић.

-Победнички лого биће лого новог бренда брзих возова Србије, који ће за неколико дана, тачније од суботе спајати Београд и Нови Сад брзином од 200 километара на сат, а наредних година ће спајати Београд и Ниш, затим Београд и Будимпешту, чиме ће се Србија интегрисати у саобраћајну мрежу Европе. То је најбољи, најлепши, најизазовнији пројекат у који сам икада био укључен, рекао је том приликом министар Момировић.

Он је истакао да је железница еколошки најчистији вид саобраћаја и саобраћај који Европа подржава и промовише и није случајно што је Влада Републике Србије уложила огромна средства за изградњу железничке инфраструктуре у нашој земљи.

Честитајући свим учесницима конкурса и свима који су били укључени у овај пројекат, Момировић је додао да су  сва решења, њих око 3500, која су стигла, била веома  креативна.

-Захвалан сам жирију који су чинили представници дигиталног маркетинга и креативне индустрије и уверен сам да смо заједнички урадили један феноменалан посао, рекао је он.

   

Аутор победничког логоа и имена новог воза  Андрија Арсића захвалио се свим учесницима и финалистима, као и младим дизајнерима  и позвао их да се што више укључују и овакве конкурсе и покажу своју креативност.

На адресу организатора конкурса стигли су и бројни радови који нису могли бити узети у разматрање због техничких спецификација. Међутим жири је, са предузећем „Србија Воз“, одлучио да додели Специјалну награду ван конкуренције и то Савезу удружења за помоћ ментално недовољно развијеним особама Србије, чији су чланови учествовали на овом конкурсу.

У име Удружења награду је примила Маријана Терановић Тодоровић. Она се захвалила жирију што је препознао надахнуће, труд и жељу чланова Удружења  и подржао их да учествују у овако важном конкурсу.

Подсећамо да су стручни жири, који је одабрао победничко решење, чинили представници креативне индустрије Србије: Иван Станковић, један од највећих ауторитета у области маркетинга у региону, Наташа Филиповић, директорка креативне агенције Оватион, Небојша Бабић, визуелни уметник и фотограф, глумац Петар Стругар, амбасадор платформе „Србија ствара“, и Милорад Милинковић, редитељ.

Информативни лист „Пруга“