Железнице Србије ад

Састанак руководства „Железница Србије“ ад и Града Вршца: Логистички центар – развојна шанса региона

-Железница је важан развојни фактор не само вршачке регије, већ и земаља у окружењу, па је Град Вршац спреман да да максималну подршку, како би се поједини пројекти везани за железницу што пре имплементирали. Један од најзначајнијих пројеката је наставак развоја Логистичког центра са Интермодалним терминалом у новосаграђеној индустријској зони у Вршцу, а разматране су и могућности за развој туристичке пруге Оравица-Јам-Јасеново-Бела Црква- Базијаш, као и за формирање сталне музејске поставке у железничкој станици Вршац – истакнуто је 9.фебруара у Вршцу на састанку између руководства „Железница Србије“ ад и локалне самоуправе, на чију иницијативу је овај сусрет и организован.

Делегацију “Железница Србије” ад предводили су генарални директор Мирослав Стојчић и извршни директор Ненад Кецман, док је делегацију града Вршца предводила градоначелница Драгана Митровић са сарадницима.
На састанку је најпре било речи о наставку развоја Логистичког центра са Интермодалним терминалом у новосаграђеној индустријског зони у Вршцу који се развија на основу претходно урађене Студије оправданости, а која је потпомогнута ИПА пројектом прекограничне сарадње Вршца и румунског града Решице. Утврђени су даљи планови и задаци који ће бити реализовани, а за које ће железница дати подршку као важан развојни фактор. Своја излагања на ову тему изнели су у име Града Вршца мр Милан Вучинић, а у име „Железница Србије“ ад Ненад Кецман.

У наставку састанка чланица Градског већа Вршца задужена за привреду Наташа Ћирић истакла је да је сарадња града са железницом веома добра и да ће она да се настави још интензивније уз обострани интерес. Том приликом Чирићка је предложила да се следећа промоција Логистичког центра одржи у Темишвару у Румунији посредством тамошњег Генералног конзулата Србије. Поред румунских привредника, циљна група за представљање били би Удружење привредника из Италије и Немачке који заступају интересе великог броја предузећа која раде у тој регији. Александар Ћирин упознао је присутне о намери да компанија „Хемофарм“ откупи земљиште од приватних лица за потребе новог терминала. Секретар Савета за Логистику и железнички саобраћај града Вршца Радован Лекић упознао је присутне о осталим детаљима Логистичког центра и дао предлог да се у његову изградњу укључи компанија руских државних железница РЖД Интернешнл, која би свој оснивачки улог могла да има изградњом железничких колосека.

На састанку су затим биле разматране могућности за имплементацију Регионалног просторног плана Аутономне Покрајине Војводине у односу на развој туристичких пруга, конкретно на пројекат пруге Оравица-Јам-Јасеново-Бела Црква-Базијаш. Предвиђено је да се тај пројекат кандидује за ИПА фонд заједно са партнерима из Румуније. Наглашено је да се обнове разговори са представницима румунске стране о активностима на реализацији пројекта. Учесници који се кандидују се надају да ће овај пројекат донети добре резултате и да ће брзо бити реализован. Један од примера за то је и Музејско-туристички комплекс „Шарганска осмица“ на Мокрој Гори, који је показао да „Железнице Србије“ имају могућности и капацитете да реализују такав пројекат.

Тема састанка била је посвећена и сталној музејској поставци у оквиру железничке станице Вршац. Директор музеја и познати ликовни уметник Звонко Сантрач је пре двадесетак година реализовао пројекат „Балкански воз судбине“ који је побрао више признања не само у нашој земљи, већ и у иностранству. У згради градског Музеја Сантрач је госте са железнице подсетио како је и на који начин тај пројекат реализовао и том приликом истакао да су српске железнице дале значајну помоћ око реализације. Он је том приликом додао да је спреман да максимално помогне у оснивању сталне музејске поставке као и да ће за ту прилику организовати разне уметничке перформансе на тему железнице како би је промовисао на један леп уметнички начин.

На крају састанка постигнут је договор да се у скорије време поново одржи састанак у истом саставу, како би била потписана изјава о намерама и даља реализација пројекта.

Локална самоуправа Вршца ће у наредним недељама организовати и састанке са руководством компанија “Инфраструктура железнице Србије”, “Србија Воз” и “Србија Карго” на којима ће такође бити представљене ове идеје и пројекти.

Информативни лист „Пруга“