Железнице Србије ад

Састанак министара Србије и Бугарске Весића и Алексијева у Пироту: Најављено отварање нових железничких прелаза

 

 

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Горан Весић и потпредседник владе Бугарске и министар транспорта, инфраструктуре и комуникација Христо Алексијев, на састанку одржаном 20. јануара у Пироту, договорили су формирање заједничке Радне групе која ће кандидовати заједничке пројекте у области транспорта. Тема Радне групе биће отварање нових железничких прелаза између Србије и Бугарске, на потезу Видин–Неготин и Видин–Зајечар.

„Договор је да седница те Радне групе буде већ у фебруару у Софији, а ја ћу том приликом на позив министра Алексијева посетити Бугарску, што ће бити прилика за наставак разговора о сарадњи. Тема Радне групе биће отварање нових железничких прелаза између Србије и Бугарске, конкретно на потезу Видин–Неготин и Видин–Зајечар. Верујем да ћемо пред Европском комисијом изаћи са заједничким појектом о још једној железничкој вези између две земље“, најавио је том приликом министар Горан Весић.

На састанку је, такође, било речи и о интермодалним терминалима на српској и бугарској територији, који су важни због повећаног транспорта из Азије, преко Турске, Бугарске и Србије.

Министар Весић је обавестио Алексијева да ће реконструкција пруге Ниш – Димитровград почети већ у мају, као и да ће се радити брза пруга Београд–Ниш која ће омогућити да се од Ниша до Будимпеште стигне возовима који иду брзином од 200 километара на сат.

Повод за састанак у Пироту, како је истакао Весић, била је његова жеља да захвали бугарском колеги за пружену помоћ приликом отклањања последица железничког акцидента на прузи Ниш–Димитровград, приликом исклизнућа цистерне са амонијаком.

„Рекао сам то јавно после инцидента и поновићу – чим смо упутили молбу за помоћ, бугарска страна је реаговала и захвалан сам на томе што су бугарски железничари радили са нашим као да је то њихова земља. То је прави пример како наше две земље могу да сарађују. Велика је ствар да знамо да можемо да се ослонимо једни на друге у невољи“, рекао је Весић.

 

 

 

 

 

 

 

Министар Алексијев се захвалио српском коеги на позиву и иницијативи за одржавање састанка на коме су размотрене све актуелне теме везане за обе земље, ставивши акценат на висок ниво добросуседских односа између Бугарске и Србије.

Он је рекао да је несрећа на прузи код Пирота изазвала застој и дуга чекања на бугарској граници због немогућности прелаза, па ће побољшање транпортне везе и железничких прелаза бити од великог значаја за обе земље.

„Бугарска много инвестира у изградњу аутопутева и железничких пруга из правца Софије према Србији и зато поздрављам иницијативу о обнови пруге Ниш – Димитровград. Разговарали смо о неколико пројеката од узајамног значаја и заједно ћемо се залагати пред ЕУ за добијање финансијских средстава. Један од њих је и нови железнички прелаз између Бугарске и Србије, што је био предлог министра Весића и драго ми је да размишљамо у истом правцу“, нагласио је министар Алексијев.

Састанку са делегацијом Бугарске присуствовали су помоћница министра за међународне односе Тања Поповић, помоћница министра за железнички и интермодални транспорт Анита Димоски, градоначелник Пирота Владан Васић, као и извршни директори „Инфраструктуре железницe Србије“ Милан Нововић и Милутин Милошевић.

 

Захвалнице

За помоћ приликом санирања последица акцидента код Пирота крајем прошле године, министар Горан Весић је доделио захвалнице бугарском министру Христу Алексијеву, градоначелнику Пирота Владану Васићу, као и другим заслужним српским и бугарским појединцима и институцијама.

 

Фото: МГСИ

 

 

Информативни лист „Пруга“