Железнице Србије ад

Сарадња железница Србије и Словеније: Размена искустава и унапређење односа

– Између железница Србије и Словеније постоји велики број области које могу бити обострано значајне и интересанте, а заједнички циљ и интерес нам је свакако унапређење и јачање пословних и саобраћајних веза између две железничке управе. У складу са тим у наредном периоду настојаћемо да проширимо сарадњу како би наше везе биле пословно још боље, а возови квалитетнији и ефикаснији, – рекао је генерални директор „Железница Србије“ ад Мирослав Стојчић, приликом данашњег састанка у Београду са делегацијом Словеначких железница.

Састанак су организовале „Железнице Србије“ ад, а на састанку су учествовали и представници преостале три компаније железничког сектора у Србији („Инфраструктура железница Србије“, „Србија Воз“ и „Србија Карго“). Делегацију Словеначких железница предводили су генерални директор Душан Мес и директор Прометног института из Љубљане Петер Верлич.

 

 

 

 

 

 

На састанку су размењена искуства о процесу реструктурирања железнице у Словенији и Србији, посебно о организационим решењима која су примењена у пракси. Челници Словеначких железница упознали су српске колеге са функционисањем и пословањем путничког и робног саобраћаја у овој земљи, али и са својим искуствима у решавању вишка запослених, као и комерцијализацији железничке имовине.

Такође, било је речи и о модернизацији железничких возних средстава у Словенији, а генерални директори Словеначких железница и „Србија Воза“ Душан Мес и Југослав Јовић разменили су информације и искуства на тему функционисања и карактеристика појединих типова возова у саобраћају.

Југослав Јовић је овом приликом покренуо и иницијативу увођења у саобраћај посебног, туристичког воза који би саобраћао из Љубљане за Београд. Једна од идеја била је да воз саобраћа викендом, а био би намењен гостима из Словеније који желе да краћи одмор проведу у Србији. Ова идеја обострано је позитивно оцењена као пословно оправдана и о томе ће се у наредном периоду интензивније разговарати.

 

 

 

 

Извршни директор „Инфраструктуре железница Србије“ Милан Шеган упознао је словеначке колеге са пројектима модернизације који се реализују у нашој земљи, а размењена су искуства и о локалним и регионалним пругама у Србији. Такође, са Драганом Миладиновићем, главним координатором у „Србија Каргу“ разговарано је о плановима и перспективама ове компаније у наредном периоду када је реч о њеној модернизацији, пословању и кадровским питањима.

Посебно је било речи о функционисању и развоју интермодалног саобраћаја у две земље. Ненад Кецман, извршни директор „Железница Србије“ ад упознао је руководство Словеначких железница са нашим плановима да се у Макиш гради нови контејнерски терминал за потребе зависног друштва „Железнички интегрални транспорт“, али и да се читавој земљи развија мрежа интермодалних транспортних центара, почев од Новог Сада, Ниша и Вршца.

На крају састанка дефинисани су наредни пројекти и задаци које треба да реализује Савез за железничке иновације у југоисточној Европи (СЕЕСАРИ), чији су иницијатори и оснивачи пре годину и по дана биле управо „Железнице Србије“ ад и Прометни институт Љубљана.

Делегација Словеначких железница током дана посетила је данас и Саобраћајни институт ЦИП, на челу са генералним директором Милутином Игњатовићем, као и Београдски железнички чвор, где их је дочекао генерални директор Милутин Милошевић.

Поред тога, гости из Словеније посетили су и железничку станицу Београд Центар у Прокопу, а боравак у нашем главном граду искористили су и да обиђу чувени Плави воз.

Информативни лист „Пруга“