Железнице Србије ад

Са ММФ-ом о улагању у инфраструктуре пројекте

 

Реформа железничког и друмског сектора, улагања у нове ауто-путеве и пруге, инфраструктурни пројекти у области ваздушног и водног саобраћаја, али и напредак Србије на Дуинг бизнис листи Светске банке о условима пословања и раст грађевинске индустрије биле су теме данашњег састанка потпредседнице Владе Србије и министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зоране Михајловић, са мисијом Међународног монетарног фонда (ММФ), коју је предводио Јан Kес Мартејн.

Михајловићева је истакла да је, захваљујући стабилном буџету и економској и политичкој ситуацији, Влада Србије покренула нови инвестициони план 2020-2025, вредан 16 милијарди евра само у инфраструктури.

„Спровели смо реформу железничког сектора, што нам омогућава улагања у пројекте изградње и реконструкције пруга. Вредност пројеката који су у току износи око милијарду евра за 370 км пруга, у припреми је пројектно-техничка документација за још 520 км пруга у вредности од 1,9 милијарди евра и у плану је да се реконструише још око 850 км пруга, а вредност тих пројеката се процењује на 3,3 милијарде евра. Инфраструктурно и транспортно повезивање најважнији је део наших економских активности“, рекла је она.

Шеф мисије ММФ-а Јан Kес Мартејн истакао је да су спроведене реформе важне за даље инвестиције и привредни напредак.

„Упознати смо с тим да Србија креће у нови инвестициони циклус и да инфраструктура представља велики део тог плана. Увек је задовољство разговарати са вама, верујемо да ће даља улагања у инфраструктуру допринети даљем привредном расту земље“, рекао је он.

Информативни лист „Пруга“