Железнице Србије ад

Радна група „Железница 2025“ : На дневном реду материјални положај железничара

 

 

Састанак радне групе „Железница 2025“, одржан је у Палати „Србија“ 18. августа 2021. године, а тема је била материјални положај запослених у железничком сектору. Састанак је водио министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, а присуствовали су представници ресорног министарства, као и Министарства за рад борачка и социјална питања. Железничке компаније су представљали чланови пословодства, а синдикате делегирани чланови.

Министар је известио представнике синдиката да су, у складу са договором постигнутим на претходном састанку, представници пословодства и министарства израдили  нацрт методологије израде коефицијената у циљу усклађивања са минималном вредношћу радног часа у Републици Србији и предали га на даљу анализу Министарству финансија. Након тога одржан је састанак са председницом Владе Србије и Министарством финансија на коме је размотрен достављени нацрт и оцењен као добар пример за решавање питања основних зарада за редован рад које су испод минималне цене рада. Међутим, председница Владе затражила је од Министарства финансија додатну анализу где све у јавном сектору постоји исти проблем који би се могао решити на сличан начин, пре доношења коначне одлуке о зарадама у железници.

Представници репрезентативних синдиката су изразили незадовољство како због пробијања раније договорених рокова, тако и због недостављања нацрта методологије синдикатима на увид.

Министар Момировић је најавио да ће Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре прерасподелом унутар свог буџета запосленима у железничком сектору обезбедити једнократно давање у укупном износу од педесет милона динара. Циљ овог давања је да се у периоду до доношења коначне одлуке о изменама Колективног уговора покаже брига према радницима железнице. Затражио је да управо синдикати дају предлог по ком кључу ће средства бити расподељена запосленима, пре свега водећи рачуна о најниже плаћеним радницима.  Министар је нагласио да се у железницу улажу огромна средства, да су реконструисане пруге, обновљени и изграђени објекти и набављена нова возна средства и да се очекује утростручење обима посла. Управо из тог разлога, он сматра да је нужно побољшати материјални положај запослених и на тај начин их стимулисати, а улагањем у инфраструктуру железнице повећати њену атрактивност и привући нову радну снагу.

Циљ радне групе „Железница 2025“ је да се и кроз побољшање материјалног статуса железничара унапреди пословање железничког сектора у Србији, те да нема простора за сумњу да се озбиљно ради на решавању тог проблема, резиме је излагања министра Момировића.

Улагања и у железничко школство

У договору са Министарством просвете биће издвојена знатна финансијска средства за повећање квалитета наставе и увођења дуалног образовања у Железничкој техничкој школи, како би млади железничари што спремнији ступали на радна места. Планирана је набавка специјалних учила, као и обнова интерната, како би се ова школа, а самим тим и железничка занимања, учинили што атрактивнијим млађим генерацијама.

 

 

Информативни лист „Пруга“