Железнице Србије ад

Први воз прешао преко Жежељевог моста

 

„Жежељев мост је симбол визије којој Србија тежи, а то је да буде модерна, развијена држава, повезана са суседима и будућа чланица Европске уније“, поручила је данас, 26. марта, проф. др Зорана Михајловић која је заједно са комесарком ЕУ за транспорт Виолетом Булц, покрајинским премијером Игором Мировићем и градоначелником Новог Сада Милошем Вучевићем, прешла првим возом преко Жежељевог моста и обишла градилиште на којем се одвијају завршни радови пре пуштања железничком саобраћаја почетком априла.

“Сваке недеље смо били на овом градилишту сви ми, из Владе Србије, покрајинске владе, Делегације Европске уније, како бисмо проверили како напредују радови и данас можемо да кажемо да почетком априла пуштамо железнички саобраћај”, рекла је Михајловићева.

Она је додала да мостови не само да спајају људе, већ и показују шта све једна држава може да уради, подсетивши да се овај мост налази на међународном железничком Коридору 10.

“Прошлост нећемо заборавити, али оно што треба да радимо је да стварамо будућност. Србија види себе као централну земљу Западног Балкана, која жели да буде боље повезана са својим суседима и на путу ка Европској унији. Све што радимо као Влада, радимо за наше грађане, и инфраструктура коју градимо, и повезивање са суседима, и све што чинимо да Србија буде модерна и развијена земља”, истакла је потпредседница Владе.

 

 

 

 

 

 

 

 

Она је навела и да је укупна вредност инфраструктурних пројеката у Војводини, текућих и планираних, укључујући друмски, железнички и водни саобраћај, близу две милијарде евра, а да је укупна вредност инфраструктурних пројеката у нашој земљи око 16 милијарди евра.

„Без улагања у инфраструктуру унутар Србије и повезивања са регионом нема привреде нити те економије која може конкурентно да се развија“, оценила је министарка.

Европска комесарка за транспорт Виолета Булц рекла је да је данас посебан тренутак. ”Пре годину дана, кад смо Зорана и ја биле овде, договориле смо се да ћемо се за годину дана поново наћи на истом месту, кад мост буде завршен. И Србија је испоштовала све што је договорено”, рекла је Булцова.

“Овај мост не повезује само две стране реке, него је и симбол повезивања са Европском унијом. То је јасна порука да се Западни Балкан налази на истој мапи са ЕУ и да је на Србији и осталим земљама региона да одлуче којом брзином желе да уђу у ЕУ”, рекла је Булцова, и позвала да се искористе предности повезивања са, како је рекла, “највећом економијом света”.

 

 

 

 

 

 

 

 

Покрајински премијер Игор Мировић рекао је да очекује да после пуштања железничког саобраћаја у наредних неколико месеци буде пуштен и друмски саобраћај. Од је нагласио да је, од када постоји добра координација између републичке и покрајинске владе и Делегације ЕУ, пројекат почео успешно да се приводи крају, без финансијских и техничких проблема који су постојали у прошлости.

Градоначелник Новог Сада захвалио је на великој подршци покрајинске и републичке владе за реализацију пројекта којим је мост срушен пре 19 година у бомбардовању  обновљен, и додао да Нови Сад заслужује да добије и нове мостове на Дунаву.

У возу који је путовао од железничке станице у Новом Саду до станице у Петроварадину били су и шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици, представници пословодства српских железница, извођача – шпанске компаније “Азви”, руског “РЖД Интернешенела” и других учесника у пројекту.

Пре обиласка Жежељевог моста, Михајловићева и Булцова разговарале су у Влади Србије о инфраструктурним пројектима које Србија реализује, посебно пројектима који су део Агенде повезивања, као и плановима Београда као седишта Транспортне заједнице Западног Балкана.

Информативни лист „Пруга“