Железнице Србије ад

Промоција монографије „Банатска мала пруга“

 

У Железничком музеју у Београду (Немањина 6), 17. априла 2019. године  одржана је  промоција монографије „Банатска мала пруга“, групе аутора: др Милана Мицића, др Ференца Немета и др Марије Силађи. Организатор промоције био је Медија центар „Железнице Србије“ ад.

Уводну реч су дали Јосип Вебер новинар у Медија центру „Железнице Србије“ ад и  др Ивана Спасовић, историчар,  a o монографији  су говорили  аутори.

Банатска пруга је саграђена 1898. године  и била је саставни део Торонталске вициналне железнице. Била је једина пруга узаног колосека на територији Војводине по којој се одвијао редован железнички саобраћај. Повезивала је Зрењанин са Радојевом и Жомбољом (данас у Румунији). На овој прузи се одвијао путнички саобраћај све до пролећа 1968. године, док су теретне композиције саобраћале још годину дана, када је пруга и званично укинута.

 

 

 

 

 

 

 

 

Многи мештани са сетом се сећају времена када је овом пругом  јездио „весели Ћира“ који је дао  немерљив допринос развоју привреде и многих места у Северном банату и оставио неизбрисив траг у историји нашег поднебља.

Промоција монографије одржана је у галерији Железничког музеја, у којој је у току изложба „Тајна београдске железничке станице“.

 

Информативни лист „Пруга“