Железнице Србије ад

Пробијање тунела Чортановци – велики дан за српску железницу

 

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, присуствовала је данас, са председником Покрајинске владе Игором Мировићем и директором руске компаније “РЖД интернешенел” за Србију, Мансурбек Султановим, пробијању леве цеви тунела Чортановци, у оквиру пројекта изградње брзе пруге између Београда и Будимпеште.

Михајловићева је овом приликом истакла да се ради о најтежој деоници на железничким градилиштима у овом делу Европе, које је радило и у време епидемије корона вируса, а и данас ради у три смене.

“Велики дан за српску железницу. Ово је пример доброг градилишта и пословања најбољих светских компанија и поносна сам што заједно са њима раде и наше компаније и што наши радници могу да уче и стичу искуства за нове пројекте. На јесен следеће године од Београда до Новог Сада путоваћемо 30 минута”, рекла је она.

Михајловићева је додала и да ће на јесен почети изградња треће деонице брзе пруге од Новог Сада до Суботице.

“Влада Србије обезбедила је све потребно за наставак градње – гаранције, новац, пројекте. У Србији се сваки дан гради – стотине изграђених километара ауто-путева, брза пруга, граде се нови километри путева. И ако желимо да наши грађани остану да живе у Србији, морамо тако и да наставимо”, рекла је она.

“Деценијама нисмо имали овако велику инвестицију у Србији. Овај пројекат је важан за целу земљу и посебно за Војводину. Ради се сваког дана и радови ће бити завршени у планираном року”, рекао је Мировић.  Он је додао да су  уложени огромно знање, труд и рад да бисмо данас видели светло на крају овог тунела.

Директор руске компаније “РЖД интернешенел” за Србију, Мансурбек Султанов, захвалио је Влади Србије и потпредседници Михајловић на великој подршци у реализацији овог пројекта. Он је истакао да ће ова пруга остати на стотине година будућим генерацијама. „Радови се изводе и пре рока и верујем да ћемо се у најближој будућности возити брзим возом”, рекао је Султанов.

 

Информативни лист „Пруга“