Железнице Србије ад

Презентиран пројекат изградње нове пруге Рашка – Нови Пазар

Изградња  пруге  Рашка – Нови Пазар од непроцењивог је значаја за привреду овог региона, развој туризма и привлачење инвеститора, па би овај посао веома брзо потврдио своју оправданост. У складу са тим, у најкраћем року биће организовани састанци са потпредседницима српске Владе и ресорним министрима проф.др Зораном Михајловић и Расимом Љајићем, на којима ће поново бити актуелизована иницијатива за изградњу нове пруге између Рашке и Новог Пазара.

 

 

 

Ово је закључено на презентацији пројекта пруге Рашка – Нови Пазар, који су 23. маја у Београду организовале „Железнице Србије“ ад, а којем су присуствовали представници Саобраћајног института ЦИП, „Инфраструктуре железница Србије“, као и већи број представника Града Новог Пазара, стручних служби и привреде, али и јавних предузећа која послују на овом подручју. Презентација је организована на иницијативу Касима Зоранића, саветника у „Србијаводама“ и члана Скупштине „Железница Србије“ ад.

-Сама чињеница да смо успели да у изузетно кратком року око иницијативе изградње пруге Рашка – Нови Пазар окупимо овако велики број значајних учесника потврђује изузетну заинтересованост и важност пројекта за читав регион, – истакао је генерални директор „Железница Србије“ ад Мирослав Стојчић, отварајући презентацију у пословној згради српских железница.

– Ова презентација представља добру основу за наше будуће састанке са представницима Владе Србије, где ћемо морати да докажемо оправданост овог пројекта, пре свега када је реч о теретном железничком саобраћају, – изјавио је председник Скупштине „Железница Србије“ ад Зоран Анђелковић.

Према речима Милутина Игњатовића, генералног директора Саобраћајног института ЦИП, пруга Рашка – Нови Пазар пројектована је први пут још 1956. године, да би 2007. године био урађен Генерални пројекат. Траса нове пруге промењена је 2010. године, када је Генерални пројекат и усвојен.

Са пројектом изградње нове пруге Рашка – Нови Пазар учеснике скупа упознао је пројектант у Саобраћајном институту ЦИП Бошко Чоко. По пројектованој траси из 1956. године урађен је пут између Рашке и Новог Пазара, а новим пројектом предвиђено је да се пруга гради долином реке Рашке, између старог и новог пута.

Пруга је дуга двадесетак километара, била би једноколосечна и неелектрифицирана. На траси пруге најзначајнији инфраструктурни објекти су мост преко реке Ибар дужине 210 метара, тунел „Супње“ дуг нешто више од једног километра и 22 мањих типских мостова преко реке Рашке, чија је дужина углавном 19 метара и 25 метара, док су два дужине по 60 метара.

Само за изградњу ових мостова и тунела потребно је око 14 милиона евра, док је вредност читавог пројекта изградње пруге Рашка – Нови Пазар око 45 милиона евра.

Џемил Хусеиновић, директор Регионалне развојне агенције СЕДА упознао је учеснике скупа са привредним потенцијалима Новог Пазара, а Љиљана Лешевић, директорка Туристичке организације Новог Пазара, представила је најзначајније знаменитости овог региона.

Касим  Зоранић је посебно затражио да се припреме информације о производима битним за овај регион који се могу транспортовати железницом, како би се на најбољи могући начин могла приказати оправданост изградње нове пруге Рашка – Нови Пазар.

Информативни лист „Пруга“