Железнице Србије ад

Премијер Вучић о ситуацији на Косову:Хтели су да минирају пругу и ухапсе машиновођу. Воз из Рашке кренуо назад за Београд

Након четворочасовног чекања у железничкој станици Рашка, последњој станици пред административну линију са Косовом и Метохијом, воз који је у суботу, 14. јануара у 8.30 сати након пуних осамнаест година са путницима поново саобраћао из Београда за Косовску Митровицу, нешто после 20.30 сати кренуо је из Рашке назад ка Београду. По реду вожње, овај воз је у железничку станицу Косовска Митровица требало да стигне око 18.30 сати.
 
Воз са путницима за Косовску Митровицу у Рашкој је стајао данас од 16.30 сати, у складу са одлуком премијера Србије Александра Вучића, а после информација да је Приштина намеравала да ухапси машиноводју и путнике из воза, и на тај начин изазове шире сукобе.
 
Поводом ситуације везане за воз Београд – Косовска Митровица премијер је током поподнева хитно сазвао ванредну седницу Бироа за координацију служби безбедности, а на конференцији за новинаре је објаснио шта се дешава са промотивним возом
 
– Јутрос у 8.30 за Косовску Митровицу из Београда је послат воз, понављам воз, а не тенк или оклопно возило, или било шта слично. Путнички воз, који је требало да спаја људе, градове, у складу са принципима међународног јавног права, законима свих земаља света у складу са највишим вредностима и стандардима Европске уније, а то је слобода кретања људи. Воз је кренуо на пут, а онда су почеле да се догађају готово невероватне ствари – започео је конференцију за новинаре премијер Вучић.
 
Он је изнео неколико чињеница о околностима због којих је воз морао да прекине путовање у Рашкој, а које се тичу догађаја на територији јужне покрајине.
 
– Морам да вас обавестим да смо ми вечерас сазнали да су Албанци, њихове специјалне снаге, део пруге покушали да минирају, али изгледа да ни то нису били способни да ураде како треба. Послали су своје јединице, само од Албанаца састављену јединицу из места Лужане, из троугла Подујево – Орлане – Вучитрн. Послали су их са дугим цевима на Јариње, где је требало да сачекају воз, да ухапсе машиновођу Јеленка Стевановића, ухапсе путнике воза и тиме, не као што смо мислили да остваре неку политичку победу, већ да доведу до сукоба већих размера – казао је Вучић, и додао да су се мештани тог дела Космета, тачније општине Лепосавић насељене највише Србима, одмах организовали.
 
– Срби, када су видели шта Албанци чине, окупили су се и окружили албанску јединицу из Лужана. Албанци су мимо било чијег одобрења, мимо одобрења НАТО, послали 17 блиндираних оклопних возила типа „кобра“ са специјалним јединицама РОСУ на север Косова са жељом да испровоцирају сукоб. Моја је одлука била у том тренутку, и тиме се поносим, да зауставим наш воз у Рашки да бих сачувао и слободу и животе наших људи – рекао је Вучић.
 
Он је казао да је јединица из Лужана најлојалнија приштинским властима и да у њој нема ниједног Србина.
Вучић је подвукао и да воз са путницима не може бити претња безбедности и да је Приштина показала да жели да изазове шире сукобе на западном Балкану.
 
– Ово је моја последња молба и упозорење Албанцима на Косову и Метохији и моја порука Србима на Косову и Метохији да треба да остану на својим огњиштима. Моја молба Албанцима је да не покушавају да нападну српски народ оружјем на Косову и Метохији, јер Србија те нападе неће дозволити – казао је Вучић и додао да нико његове речи не треба да схвати као претњу.
 
Напротив, Вучић је истакао и да Србија жели мир и да ће због тога доносити политичке одлуке и оне које јој не иду у прилог.
 
– Мир је апсолутно у свачијем интересу, нека се не играју и не руше оно што смо дуго градили, а то су мир и сигурност за све грађане. Воз са обичним путницима није претња никоме, као ни чоколадица, а ни ђувеч“ – рекао је премијер.
 
Како је додао, ми никоме проблем нисмо направили, „а пролазили су, свакога дана, 50 аутобуса и са зеленим орловима и са црним орловима и никада нису имали проблеме…“.
 
Премијер је рекао и да је тражио хитан састанак са државницима, да је већ разговарао са Високом представницом Европске уније за спољну политику и безбедност Федериком Могерини, којој је пренео колико је разочаран реакцијом ЕУ по том питању. О данашњем догађају намерава да упозна и руководство Руске Федерације и Народне Републике Кине. Такође, он је навео и да ће покушати да ступи у контакт са америчким потпредседником Џозефом Бајденом и упозна га „са ратним играма“ које је Приштина планирала као и да није сигуран да за то „нису имали нечији благослов“.
 
Претходно током дана, неколико сати након поласка воза из Београда за Косовску Митровицу, на појединим приштинским порталима појавили су се снимци како неидентификоване, маскиране особе постављају експлозив уз шине.

Информативни лист „Пруга“