Железнице Србије ад

Представници „Сименса“ заинтересовани за модернизацију српских железница

 

 

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић састао се 21. јула,  у пословној згради српских железница, са делегацијом компаније “Сименс мобилити“ коју су предводили генерални директор Михаел Петер и генерални директор “Сименс мобилити Србија “ Удо Ајхлингер. Састанку су присуствовали представници Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, као и генерални и извршни директори „Инфраструктуре железнице Србије“, „Србија Воза“ и „Србија Карга“.

Тема састанка били су пројекти модернизације српских железница и могућности за укључивање „Сименса“ у њихову реализацију, досадашња и будућа сарадња ове немачке компаније са железничким сектором у Србији, као и едукација младих железничких стручњака  у „Сименсу“.

 

 

 

 

Представницима ове реномиране немачке компаније представљени су пројекти модернизације железничке инфраструктуре у Србији, са акцентом на предстојећу изградњу пруге за велике брзине Београд – Ниш – Прешево – државна граница са Македонијом. Разговарано је, такође, и о набавци електромоторних возова за брзине до 160 километара на сат за регионални путнички железнички саобраћај у Србији, могућностима за набавку нових путничких композиција за београдску градску железницу и проширење линија БГ Воза, као и о одржавању 16 „Вектрон“ мултисистемских локомотива, које је од „Сименса“ набавила железничка компанија „Србија Карго“.

Министар Момировић је истакао да је железнички сектор у Србији у претходном периоду био суочен са бројним тешкоћама, али да се тренутно реализују изузетно велики инфраструктурни и инвестициони пројекти у нашој земљи, како би се овај саобраћајни систем што пре  вратио на место које му и припада. Он је нагласио да се тренутно гради брза пруга на релацији Београд – Нови Сад и упознао делегацију „Сименса“ са другим пројектима који се реализују у Србији.

Небојша Шурлан, вршилац дужности генералног директора „Инфраструктуре железнице Србије“ је делегацију „Сименса“ упознао са активностима на изградњи пруге Собовица – Лужнице – крак Баточина у Крагујевцу, дуге 15,7 километара, уз индустријски колосек дужине 890 метара, која је од изузетног значаја за „Сименсову“ фабрику у овом граду.

Представници  „Сименса“ су истакли  да је ова компанија спремна да пружи подршку железници у Србији у одржавању локомотива и вагона, обезбеђујући сву неопходну обуку за запослене и технологију, као и опрему за возове, како би српске железнице биле у равни са стандардима најсавременијих европских железница.

Информативни лист „Пруга“