Железнице Србије ад

Представљено идејно решење за уређење Ранжирне станице у Новом Саду

 

У Градској кући у Новом Саду, у присуству Маје Гојковић, потпредседнице Владе Републике Србије и министарке за културу и информисање, Томислава Момировића, министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, и Милоша Вучевића, градоначелника Новог Сада,  23. априла  презентовано је једно од могућих идејних решења за ревитализацију новосадске Ранжирне станице. Идејно решење, како је наведено у саопштењу градске управе Новог Сада, представио је креативни конзорцијум који чине: Фондација за заштиту културне и индустријске баштине из Новог Сада, Coworking и IT корпоративни акцелератор ICT Hub из Београда и Архитектонски студио Забриские.

– Презентација и план ревитализације, реконструкције и оживљавања Ранжирне станице које смо данас видели, представљају добру идеју да се овај значајан, а још увек неискоришћен простор, претвори у место за културне и друге садржаје за грађане Новог Сада, будући да је реч о изузетно вредном индустријском наслеђу- изјавила је министарка културе Маја Гојковић.

Она је додала да, по узору на сличне локације у Европи, простор Ранжирне станице који представља важан и јединствен споменик индустријског развоја и вредно сведочанство, може обогатити  туристичку и културну понуду Новог Сада.

Говорећи о новосадској Ранжирној станици министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић рекао је да је ова станица  незаобилазан и вредан део индустријског наслеђа. Он је нагласио да је време да станица нађе своју намену у модерном добу и да остане као трајан споменик и подсећање.

Сада, када наше Железнице улазе у ново поглавље, са најбржим пругама и најмодернијим возовима у региону и шире, морамо да се осврнемо уназад и сачувамо важне делове њене историје – рекао је Моморовић.

Градоначелник Новог Сада, Милош Вучевић, истакао је да у 2021. години, коју је ЕУ прогласила Европском годином железнице, Србију очекује завршетак најважнијег инфраструктуралног пројекта, нове пруге Београд – Нови Сад.

-Верујем да је ово прави моменат да се покрене питање будућности депоа парних локомотива и Ранжирне станице на Булевару Европе као будућег могућег новог „community“ центра и пешачке зоне Новог Сада, додао је Вучевић.

Цео комплекс новосадске Ранжирне станице, вредне индустријске баштине Новог Сада, Покрајине и Републике, у чијем је пројектовању пре 110 година учествовао и биро Густава Ајфела, налази се под заштитом Завода за заштиту споменика културе града Новог Сада.

Фото – Кабинет градоначелника Новог Сада

 

Информативни лист „Пруга“