Железнице Србије ад

Председник Вучић обишао радове на изградњи вијадукта у Врбасу – Брзом пругом до Суботице до краја 2024.

 

 

Председник Србије Александар Вучић обишао је 21. децембра 2023. године завршне радове на изградњи железничког вијадукта код Врбаса, на делу треће деонице међународне брзе пруге од Београда до Будимпеште. Том приликом председник Србије добио је обећање од кинеских извођача да ће цела брза пруга од Новог Сада до Суботице бити завршена до краја 2024. године.

   

Председник Вучић изјавио је да ће грађани, када буде отворена брза пруга од Београда до Суботице, моћи возом да стигну из главног града до Суботице за само 75 минута, а када Мађари заврше своју деоницу, до Будимпеште за само два сата и 40 минута.

„Ово су велике промене за грађане Србије, за нашу земљу у целини“, рекао је председник Вучић и истакао да су ово ствари које мењају лице и изглед Србије, доводе путнике и инвестиције, обезбеђују бољи живот за наше грађане.

„Ја сам пресрећан, сви ваши резултати су изврсни, казао је Вучић представницима Кинеских железница, које граде овај објекат и брзу пругу Нови Сад – Суботица, и додао:

   

„Игора Мировића нисам видео у животу да је некога тако похвалио, а министар Весић каже да су Кинеске железнице најбоља компанија која ради код нас. Значи, ми можемо да рачунамо да за годину дана отворимо целу пругу и возимо се до Суботице“.

Председник Вучић изјавио је да се нада да ће следеће године угостити председника Сија и изразити му захвалност за кинески допринос развоју Србије.

Током свог обраћања, председник Вучић захвалио се извођачима на огромном труду и подршци и поручио кинеским партнерима да дају посао и српским компанијама, како би и наше фирме научиле посао од кинеских колега.

Извођачи радова обећали си да ће пруга Нови Сад – Суботица бити завршена до краја 2024. године и да ће моћи возом од Београда до Суботице да се стигне за сат и 15 минута.

   

Представници Кинеских железница упознали су председника Србије да у на изградњи брзе пруге имају потписане уговоре са 55 домаћих фирми и да у реализацији овог пројекта директно или индиректно запошљавају преко хиљаду радника из наше земље.

„Ово су невероватне ствари и зато морамо да наставимо. Цела пруга ће се пустити у рад за годину дана – у децембру 2024. године“, поручио је председник Вучић.

Он је рекао да ће станица у Врбасу бити најчистија и најуреднија, као и да ће Мађари свој део пруге завршити 2026. године. Када све буде урађено, до Будимпеште ће се стизати за два сата и 40 минута, истакао је председник.

Вучић је рекао да је воз „Соко“ до сада превезао 3,1 милион путника и нагласио да људи воле возове, као и да ће се од Врбаса до Новог Сада стизати за свега 15 минута.

   

„Одмах да кажем да пре него што нам стигну додатни возови, а то је у марту 2025. године, имаћемо ту линију између Београда и Суботице од децембра 2024. године, до марта, на сваких сат времена. Један воз који иде сат и 15 минута и други који иде сат и по и стаје у станицама дуж ове пруге. Од маја ћемо имати много чешће те возове на линији Београд – Суботица, а верујемо да ћемо од марта 2026. године имати тако чешће возове и од Београда до Будимпеште“, навео је Вучић, и додао:

„Рок свих рокова је 1. децембар 2026. године да завршимо све могуће радове у Србији, ми тада предајемо кључеве „Експа“. Имамо нешто мање од три године да урадимо све могуће радове у Србији, да представимо Србију на најбољи могући начин и сасвим сам сигуран да ћемо у томе успети“, поручио је председник Србије Александар Вучић.

Обиласку градилишта у Врбасу  присуствовали су, поред осталих, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, покрајински премијер Игор Мировић, градоначелници и председници општина, генерални директори железничких компанија, као и руководство кинеске компаније “China Railway International“, која изводи радове на овом објекту.

   

Нови железнички вијадукт у Врбасу највећи је и најсложенији грађевински објекат на деоници брзе пруге Нови Сад – Суботица, дужине 1.417 метара. Један је од четири објекта на брзој прузи који ће бити изграђени изнад канала Дунав – Тиса – Дунав.

Нови вијадукт у Врбасу биће двоколосечан, са размаком колосека од четири и по метра. Сви стубови вијадукта су армиранобетонски, док се челичним конструкцијама премошћава укупно осам распона, сваки дужине 48,7 метара.

Радови су почели 1. јула 2022. године. Извођач радова на изградњи железничког вијадукта у Врбасу, као и читаве брзе пруге Нови Сад – Суботиоца, јесте кинески конзорцијум „China Railway International” и „China Communications Construction Company”.

 Текст и фото: „Инфраструктура железнице Србије“

Информативни лист „Пруга“