Железнице Србије ад

Председник Вучић обишао радове на изградњи брзе пруге Београд-Будимпешта

Председник Републике Србије Александар Вучић обишао је данас радове на изградњи вијадукта „Чортановци“, на деоници брзе пруге од Старе Пазове до Новог Сада, која је део железничког правца Београд – Будимпешта. Председник Вучић обишао је радове заједно са потпредседницом Владе и министарком грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф.др Зораном Михајловић, покрајинским премијером Игором Мировићем, руским амбасадором Александром Боцан Харченком и представницима компаније руских железница РЖД Интернешнел.

„Радови на изградњи вијадукта Чортановци представљају највеће железничко градилиште у целој Европи. Брза пруга Стара Пазова – Нови Сад биће завршена до октобра 2021. године и тада ће возом моћи да се стигне од Београда до Новог Сада за само 25 минута“, рекао је председник Вучић.

Он је, након обиласка радова на изградњи брзе пруге Београд – Нови Сад, изразио велику захвалност радницима што граде нешто што ће остати забележено у историји. Председник Вучић је рекао да се огроман новац улаже за изградњу најмодерније пруге, а овај вијадукт је величанствен и представља симбол напретка Србије.

 

 

 

 

 

 

Председник Вучић је додао да је вредност радова на изградњи деонице од Старе Пазове до Новог Сада 580 милиона долара, а да ће укупна вредност пруге Београд – Нови Сад коштати 850 милиона.

Амбасадор Руске Федерације у Републици Србији, Александар Боцан Харченко је захвалио председнику Вучићу, Влади Србије и потпредседници Михајловић на најбољој сарадњи и подршци у реализацији овог пројекта, и додао да ће изградња ове брзе пруге бити завршена на време.

 

 

 

 

 

 

„Ми настављамо сарадњу, овај пројекат се развија и биће завршен. Осим овог, наставили смо у овом периоду и реализацију других пројеката који су потврђени у разговору у Сочију, крајем прошле године између председника Србије и председника Русије Владимира Путина“, рекао је руски амбасадор Боцан-Харченко.

Приликом обиласка радова потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф.др Зорана Михајловић је истакла да су градилишта на 11 највећих инфраструктурних пројеката радила све време епидемије, да је ангажовано више од 3.600 радника, те да се радови настављају и након Ускрса.

“Србија не сме да стане нити живот у Србији може да стане. И све време док смо се борили, као што се и даље боримо за животе и здравље људи, размишљамо о дану после. Огромну захвалност дугујемо свим радницима, истинским херојима у време епидемије, као и компанијама које, уважавајући све мере безбедности, нису престале да раде у овом тешком и изазовном времену за све”, изјавила је она.

Иначе, вредност радова на изградњи тунела и вијадукта Чортановци, који се финансира из кредита Руске Федерације за модернизацију српске железнице, износи 337,6 милиона долара. а Радове изводи руска компанија „РЖД Интернешенел“

Модернизација и изградња пруге Стара Пазова – Нови Сад (40,4 km), за брзине до 200 km/h, укључујући и изградњу тунела и вијадукта Чортановци, део су пројекта изградње пруге за велике брзине између Београда и Будимпеште.

Информативни лист „Пруга“