Железнице Србије ад

Председник Вучић најавио модернизацију пруге до границе са Северном Македонијом

 

Председник Србије Александар Вучић најавио је  данас, 30. јула,  почетак великих инфраструктурних радова на обнови и модернизацији железничке мреже на југу Србије.

Он је навео да су у току преговори са партнерима за изградњу брзе пруге Београд–Ниш дужине око 240 километара, којом ће возови ићи 200 километара на сат, и за сат и по стизати до Ниша.

„Ако се убрзо заврши потписивање уговора, тај пројекат треба да буде готов до краја 2023. године“, рекао је Вучић.

Он је објаснио да ће се са европским и руским партерима ући у преговоре за изградњу пруге Ниш–Прешево, јер је веома важно да имамо комплетну пругу до границе са Северном Македонијом.

Брзина возова кроз Грделицу биће око 120 километара на сат, чиме ће путовање за три сата бити краће него преко Бугарске, што ће значајно економски ојачати нашу земљу, истакао је Вучић.

Он је рекао да ће пруга Београд-Нови Сад бити завршена следеће године, и да ће се од једног до другог града стизати за 27 минута.

Вучић је подсетио да је реконструисана пруга Ресник–Ваљево, а да има још 201 километар од Ваљева до Врбнице и Црне Горе, што ће коштати 450 милиона евра, и о томе ће се разговарати са руским и еврпским партнерима. Циљ Србије је да постигнемо најбољу цену и подигнемо железницу и за путнички и за теретни саобраћај.

Информативни лист „Пруга“