Железнице Србије ад

Председник Вучић и европски комесар Хан отворили нови Жежељев мост – симбол европске будућности Србије

“Када станем овде и погледам овај предивни мост, више него икад ми је јасно да се цео посао своди на грађење мостова. Мостови су увек тамо где се укрштају људске потребе. Они су нам данас и те како потребни. Ка будућности, ка циљевима, успешним и вредним људима. Преко овог моста стижемо убрзано тамо где смо кренули – у будућност”, рекао је председник Србије Александар  Вучић на отварању Жежељевог моста и пуштању друмског саобраћаја преко новог моста у Новом Саду.

Нисам ни сањао какву „лепотицу“ градимо и нисам ни сањао да овако нешто  можемо да изградимо, рекао председник, обраћајући се десетини хиљада људи који су данас били део овог историјски важног и за будућност веома значајног тренутка.

 

 

 

 

 

 

 

 

Церемонији отварања моста за саобраћај присуствовали су европски комесар за преговоре о проширењу Јоханес Хан,  потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, председница Народне скупштине Маја Гојковић, министарка за европске интеграција Јадранка Јоксимовић, председник покрајинске Владе Игор Мировић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, директори железничког и друмског сектора и бројни други гости и грађани Новог Сада.

Показујући на воз који се налазио на мосту, председник је рекао да је веома поносан што види нове возове који достижу брзину од 160 километара, али да треба да још пожуримо да бисмо стигли у Европу. 

Комесар Хан рекао је да је Жежељев мост у Новом Саду симбол европске будућности Србије. “Не могу да замислим бољи симбол од моста да опише значај европских интеграција. Интеграција значи изградњу мостова између грађана, народа, између прошлости и будућности. Овај лепи, исконски мост повезује град с другом обалом реке, али и Србију са ЕУ, са европском породицом“, нагласио је Хан. 

 Данашњем пуштању у саобраћај претходило је успостављање железничког саобраћаја 7. априла 2018, 19 година након рушења старог моста у НАТО бомбардовању, 23. априла 1999. године. 

 Новоизграђени друмско-железнички мост преко Дунава у Новом Саду налази се на траси међународне железничке пруге Београд – Нови Сад – Суботица и усклађен је са пројектом модернизације и изградње пруге за велике брзине између Београда и Будимпеште, који се реализује у оквиру глобалне иницијативе НР Кине “Један појас, један пут”.

 

 

 

 

 

 

 

 

Уговор о изградњи Жежељевог моста потписан је 25. јануара 2011. године. Радови на обнови започети су још априла 2012. године, али је тек укључивањем Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у пројекат 2014. године и ангажовањем потпредседнице Владе и министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зоране Михајловић појачана координација међу учесницима у пројекту и решени сви финансијски, организациони и технички проблеми, који су успоравали завршетак радова.

Вредност изградње Жежељевог моста је 54,17 милиона евра. Од тога, 25,37 милиона евра износи донација Европске уније, 22 милиона евра уложили су АП Војводина и Град Нови Сад, а још 9,8 милиона евра уложено је из републичког буџета.

Извођач радова била је шпанска компанија „АЗВИ“, у конзорцијуму са италијанском фирмом „ТАДЕИ“ и шпанском „ХОРТА КОСЛАДА“.

Дугачак је 474 метра, а широк 31 метар. Има два железничка колосека за брзине до 160 километара, две саобраћајне траке за друмски саобраћај и по две пешачко-бициклистичке стазе широке 2,5 метара.

Конструкција моста је челична, са два лука који премошћавају Дунав између Петроварадина и Новог Сада и тежи готово 12.000 тона. У градитељском смислу, ово је један од највећих и најсложенијих инфраструктурних објеката у овом делу Европе.

Информативни лист „Пруга“