Железнице Србије ад

Председник Вучић: Брза пруга готова до краја 2025. године

 

 

Председник Србије Александар Вучић био је домаћин председници Мађарске Каталин Новак, која је боравила у званичној посети Србији. Председник је том приликом изајвио да су односи две земље на највишем могућем нивоу и да је сарадња напредовала у свим сферама: у политици, економији, трговини.

„Ради се убрзано на инфраструктурном повезивању брзом пругом две земље и уверен сам да ћемо до краја 2025. године путовати између Београда и Будимпеште за 2 сата и 45 минута“, рекао је председник.

„Председница Новак поменула је пругу Сегедин–Суботица, ми смо наше радове скоро завршили и ми ћемо имати воз који иде 45 минута, замислите идемо возом 45 минута који стоји на граници 50 минута, то је бесмислено“, рекао је Вучић истичући да се на решавању тог проблема већ ради са мађарском владом, али да проблем праве европски прописи.

 

 

 

 

 

 

 

 

„Србија је“, рекао је председник „ у оквиру иницијативе Отворени Балкан тражила да се на граници са Мађарском отворе зелене линије или траке којима би се овлашћеним трговцима и произвођачима омогућио пролаз. Отварање зелених коридора било би у договору са ЕУ.“ Председник је нагласио да би проблем задржавања на граници могао да се реши и увођењем неке врсте Шенгена, како би возила из наше земље имала слободу кретања, пре пуноправног чланства у ЕУ.

Информативни лист „Пруга“