Железнице Србије ад

Председник Владе Александар Вучић пустио у саобраћај трећу ремонтовану деоницу пруге Винарци-Ђорђево,између Ниша и Прешева

Председник Владе Републике Србије Алексадар Вучић, у присуству више од три хиљаде грађана Лесковца, 25. априла пустио је у саобраћај и трећу ремонтовану деоницу пруге Винарци-Ђорђево, између Ниша и Прешева, чиме је завршен ремонт овог дела Коридора 10. Премијер је, у присуству ресорне министарке проф.др Зоране Михајловић, градоначелника Лесковца и представника железнице, најавио модернизацију још 225 километара пруга у Србији, истичући да ће то значајно увећати промет робе нашим пругама који сада иде преко Румуније и Бугарске. То ће, како је рекао, значити и веће зараде, али и могућност разоја.

Модернизација железничког правца Ниш – граница са Македонијом

Премијер Вучић је рекао да је данас отворена трећа, „јужна“ деоница дуга 15 километара на железничком Коридору 10 и истакао да је циљ да буде модернизован цео железнички правац од Ниша до Македоније како би грађани возом могли да стигну “ до Ниша за 40 минута и да буду у Београду за укупно 2,5 сата”.

-Све ремонтоване деонице на овој прузи се обновљене враћају у саобраћај, након 52 године од предходног ремонта који је на њима рађен. Сада ће возови ићи између 100 и 120 километара на сат, а убудуће ћемо пруге правити да на њма саобраћају и бржи возови. Са Владом Републике Србије, коју води премијер Вучић, радили смо напорно да имамо нове возове и модернизоване пруге којима се неће ићи тридест или педсет километара на сат, већ преко сто километара на сат. Таквом брзином ће возови саобраћати овом деоницом, као и свим деоницама на Кордору 10, рекла је подпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михјловић.
Захваливши се свим железничарима, она се такође захвалила и Руским држаним железницама на изузетној сарадњи, не само између две железничке компаније, него и сардању између две државе.

Пуштањем у соабраћај ове деонице Винарци – Ђорђево чији је ремонт коштао 9,5 милона долара, а након недавно пуштене деонице Прибој Врањска Бања – Ристовац и претходне Бујановац – Букаревац, завршен је посао једнако важан и за Лесковац и за цео југ Србије.

Руским извођачима радова и свима који су у овоме учествовали захвалио је и в.д. генералног директора „Инфраструктура железнице Србије“ Душан Гарибовић, који је подсетио да је предвиђени рок за завретак радова био 8.мај 2017. године. Гарибовић је упутио свима апел, који су такође подржали и премијер Александар Вучић и потпредседница Владе и ресорна минстарка, да грађани чувају нове пруге и нове возове, јер је то имовина свих грађана Србије. Он је поздравио и потез „Србија Воза“, да на југ Србије саобраћају нове савремене гарнитуре и изразио дубоко уверење да ће српске пруге врло брзо бити веома важан део мреже европских пруга.

Премијеру, Влади, надлежној министарки, свим извођачима радова и железничарима, у име свих грађана југа Србије, захвалио се градоначелник Лесковца др Горан Цветановић. Он се посебно осврнуо на значај обављених радова који ће повећати безбедност железничког, али и друмског саобраћаја, а то су путни прелази, сада обезбеђени најсавременијим системима.

 

Извођачи и подизвођачи

 

Представник „РЖД Интернешнл“ Андреј Михаиловић Калињин је подсетио да је сарадња са српским железничарима и подизвођачима била изузетна, што је омогућило завршетак радова пре предвиђених рокова.

Подсећамо да је укупна вредност реконструкције јужних деоница 30,4 милиона долара. Радови су отпчели 18. априла 2016. године на две деонице истовремено, а на трећој деоници 20. октобра 2016. године. Радови на све три деонице комплетно су завршени, а извођач је била руска компанија „РЖД Интернешнл“. Као подизвођачи учествовале су домаће компаније „ЗГОП“а.д. Нови Сад, „Телефонкабл“ а.д. и МБА „Ратко Митровић“ Београд.

На деоници Винарци – Ђорђево, према пројекту, извршена је комплетна замена доњег и горњег строја колосека, положено је осам скретница, реконструисано је 11 путних прелаза, од којих су четири путна прелаза у самом градском језгру Лесковца осигурани аутматским системом, односно полубраницима. Извршена је реконструција главних прилазних колосека у станицама Лесковац и Ђорђево, уграђени су одводни канали дуж трасе пруге и комплетно су обновљени системи за сигнализацију и телекомуникацију. Вредност ових радова износи око 9,5 милиона долара, од чега је 400.000 долара издвојено за рекострукцију поменутих 11 путних прелаза.

Информативни лист „Пруга“