Железнице Србије ад

Председник Србије: Нова пруга велики замајац привредног и туристичког развоја

 

 

Председник Србије Александар Вучић у пратњи министара, руководства покрајинске владе, челника локалних самоуправа и јавних предузећа, као и амбасадорке Републике Кине у Србији Њене екселенције Чен Бо обишао је у суботу, 14. јануара,  у Степановићеву, радове на деоници нове пруге за велике брзине између Новог Сада и Суботице.

„Радује ме да ови радови иду брже од предвиђених рокова. Боље је некад да платите и више, а да зато видите резултате раније, као што је то био случај на деоници Београд – Нови Сад. Желимо да железница, не само да постоји него да ради и живи. Рачунамо да све ово можемо завршити  уз помоћ кинеских и српских грађевинаца до краја 2024. године. Веома нам је то важно и због развоја туризма и због подизања свих места која се на мапи пруге налазе. Србија данас, упркос свему и тешким околностима у свету наставља са градњом пруга“, рекао је председник Вучић обраћајући се бројним новинарима.

 

 

 

 

 

 

 

„Треба имати у виду да су све пруге које су подигнуте у нашој земљи биле грађене до 1976. године, последња је била Београд–Бар. Од тада, до 2012. нисмо подигли ниједан километар пруге. За ових десет година успели смо да подигнемо 108 километара нових пруга – то су брзе, најсавременије пруге. До сада смо реконструисали 781,5 километар пруга и сада очекујемо да завршимо нових 156 километара. Србија има велике планове и жеље да радове настави. То ће убрзати долазак инвеститора, као и нових фабрика у многим местима“, рекао је Вучић и наставио: „Ваша екселенцијо, хвала још једном и Вама и председнику Сију, хвала Вашим стручњацима, хвала и нашим радницима и компанијама које обављају одличан посао. Још много тога морамо да урадимо и направимо да би Србија напредовала“.

Председник је рекао да сада имамо један од најбољих возова на југоистоку Европе и да ће нова пруга до Суботице имати огроман значај и за грађане Врбаса, Бачке Тополе, Палића, а посебно за развој привреде и туризма. Додао је и то да ће ускоро бити потписан и уговор за нову брзу пругу Београд–Ниш.

 

 

 

 

 

 

 

„Од Владе ћу тражити измену Закона у смислу најстрожијег кажњавања оних који краду делове пруге, јер тиме угрожавају животе људи и њима треба одредити вишегодишње казне затвора“, рекао је председник и објаснио да су брзи возови морали да успоре и забележе прва кашњења због крађе делова. „То више нећемо дозволити, јер су људи навикли на тачност“, казао је председник.

„Изградња  нове пруге Београд–Суботица–Будимпешта има велики значај не само за Србију, већ и за повезивање других градова и региона. Радови напредују по плану и уверена сам да ће кинески извођачи радова, који имају светску технологију и велико искуство у изградњи пруга за велике брзине, квалитетно урадити овај пројекат и уз снажну подршку српских партнера у скоријем времену успешно завршити ову деоницу. Верујемо да ће она бити готова и пре рока, односно до краја 2024. године“, рекла је Чен Бо, амбасадор Републике Кине у Србији.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић објаснио је председнику током обиласка градилишта пруге како напредују радови и којом динамиком ће се они наставити. Министар Весић је нагласио да ће нова пруга за велике брзине од Новог Сада до Суботице бити дуга 108 километра и да ће на тој траси бити изграђено укупно 49 подвожњака и надвожњака, а да ће најдужи вијадукт бити 1.600 метара.

 

 

 

 

 

 

 

Извођач ових радова је кинески конзорцијум „China Railway International“ и „China Communications Construction Company“, а вредност уговора износи 1,16 милијарди долара.

Пројектом је предвиђена реконструкција девет железничких станица и то: Нови Сад, Сајлово (распутница), Кисач, Степановићево, Змајево, Бачка Топола, Жедник, Наумовићево и Суботица, као и уређење три нове станице са станичним капацитетима: Руменка, Врбас и Ловћенац.

Након завршетка радова, брзом пругом од Београда до Суботице вожња савременим возовима трајаће свега 65 минута.

Информативни лист „Пруга“