Железнице Србије ад

Председник Србије Александар Вучић отворио нову зграду железничке станице Београд Центар у Прокопу

 

 

“Желим да честитам Београђанима дан ослобођења, а у част нашег слободарског града отварамо и прелепу зграду железничке станице. Без обзира на то колико је било потребно уштедети у претходном периоду, нисмо желели да одустанемо од изградње ове станице јер ће донети Србији здраву привреду и будућност”, рекао је председник Србије Александар Вучић, 20. октобра на свечаности поводом отварања нове зграде главне железничке станице.

Свечаном отварању присуствовали су и премијерка Ана Брнабић, председник Републике Српске Милорад Додик, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, министар финансија Синиша Мали, градоначелник Београда Александар Шапић, пословодство српских железница и представници извођача радова.

Обилазећи новоотворену зграду, председник Србије подсетио је да је изградња Прокопа започета још средином 70-тих година прошлог века, и да су током 50 година, колико је трајала изградња, бројни  проблеми узроковали кашњења и заустављање радова, а како је рекао, потпуно су обустављени 2001. године када је почео тежак период за српску привреду.

„Ми смо наставили изградњу са, неки ће рећи, невеликим кувајтским кредитом од 20 милиона евра. Онда још 61,2 милиона евра, кроз различите радове од 2014-2016. године, па од 2016-2022.године, па онда још додатних 15 милиона евра за ову станичну зграду. Имаћемо и шатл воз, који ће повезати главну станицу са метро линијом код београдског сајма. Ова веза ће бити дужине око 900 метара, али желимо да то направимо на најбољи могући начин“, рекао је председник Србије и додао:

   

„Да не бих говорио да смо марљивији, могли смо да будемо храбрији јер смо имали већу подршку народа, јасну, недвосмислену подршку и доносили смо одлуке које су вукле Србију напред. Ја сам уживао у возовима у бившој Југославији. Моја деца једва да знају шта су возови. Надам се да ће их сада заволети као што сам ја“, објаснио је председник.

Он је направио кратак осврт и на то колико је битно што су сви у Влади Србије радили за исти циљ, да је управо то омогућило да се земља креће напред како би били остварени овакви резултати.

Вучић је истакао да са новом железничком станицом, Београдом на води, свим осталим што је урађено и што ће у међувремено бити урађено, од 2028. године када крене прва линија метроа, Београд ће бити потпуно другачији град,  а Србија другачија земља. Он је, такође, нагласио да ће железнички саобраћај бити изузетно важан сегмент изложбе „Експо 2027“, која ће бити одржана у Београду.

   

“Оно што је важно за нас је ЕКСПО који долази и то је значајан извор рада. И ово што Ана Брнабић ради око “Био Фор” кампуса. То су ствари које праве разлику између Србије и многих других. Требало је пронаћи људе који ће да сањају и подижу лествицу високо. Мислим да ово јако лепо изгледа, као да смо на неком светском аеродрому, а не на железничкој станици “, казао је Вучић.

Осим тога, он је поменуо и следеће планиране пројекте широм Србије и градове у којима ће они бити реализовани.

“Увек сам сматрао да је важно да развијамо и Врање и Лесковац, и Параћин, Крушевац, Крагујевац, Ваљево, Ужице, Чачак, Пазар, Смедерево, Прибој, од Новог Сада до Зрењанина, Кикинде, Сомбора, Суботице… Желим да нам ово буде подстрек за даљи рад. Радимо 108 километара између Новог Сада и Суботице. Већ до краја 2024. године имаћете пругу до Суботице.Верујем да ће годину дана после тога и наши мађарски пријатељи завршити свој део посла“, истакао је Вучић.

  

Једна од новина која је српској јавности први пут представљена је и нов информативни систем прилагођен и глувонемим особама, а који је дело младих српских информатичара.

Премијерка Ана Брнабић истакла је како држава много ради са глувонемим особама и како су основне школе први пут одобиле уџбенике на српском знаковном језику.

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је време Александра Вучића, време највећег напретка Србије и да не верује да ће се такво време икада поновити. На церемонији отварања нове зграде железничке станице Београд центар у Прокопу, Додик је рекао да су људи у РС поносни на сваки успех у Србији и да воле да сведоче новом лицу Србије које је обезбедио председник Александар Вучић са својим тимом.

  

Објекат станичне зграде пуштен је у рад осам месеци пре првобитног рока за завршетак радова. Станична зграда је висока 26 метара, са дужином кровне конструкције 80 метара и 63 метра попречно. У темеље зграде уграђено је више од 700 тона челика и 24 километра челичних профила који чине импозанту конструкцију. Путницима су на располагању 12 покретних степеница и 10 лифтова, апотека, пекара, кафићи, картомати и шалтери за продају карата, инфо пулт и амбуланта, а осим њих, свој пулт у станици Београд Центар ће имати и Туристичка организација Србије.

  

Информативни лист „Пруга“