Железнице Србије ад

Председник Србије Александар Вучић обишао градилиштa пруге за велике брзине између Београда и Новог Сада

 

 

Председник Вучић обишао је градилишта пруге за велике брзине у Земуну и Бешки, на деоници Београд – Нови Сад, како би се на лицу места уверио у реализацију и динамику извођења радова у оквиру једног од најзначајнијих инфраструктурних пројеката у Србији.

Уз председника Вучића, обиласку радова у железничкој станици Земун присуствовали су, поред осталих,  и министар  грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, амбасадорка Кине Чен Бо и генерални директор „Инфраструктуре железнице Србије“  Небојша Шурлан.

Председник је започео обилазак посетом градилишта у железничкој станици Земун, где конзорцијум кинеских компанија „China Railway International“ и „China Communications Construction Company“ изводи радове на изградњи пруге за велике брзине између Београда и Старе Пазове, а представници кинеских компанија обећали су председнику да ће деоница Београд Центар – Стара Пазова бити завршена до краја септембра и да ће моћи да се пусти у саобраћај до краја године.

 

 

 

 

 

 

 

 

Они су упознали председника Вучића да је 22. марта пуштен редован железнички саобраћај завршеним левим колосеком дугим 17 километара између Батајнице и Старе Пазове. На тај начин, завршени су радови на изградњи и реконструкцији  комплетног левог колосека од Београд Центра до Старе Пазове,  дугог укупно 34,5 километра, након што је 25. новембра прошле године пуштена у саобраћај деоница Београд Центар – Батајница.

„Ово је друго лице Србије“, истакао је Вучић, и упитао кинеске неимаре када ће почети са изградњом последње деонице брзе пруге од Новог Сада до границе са Мађарском.

На питање председника, представници кинеских компанија најавили су да ће радове започети  септембра ове године.

 

 

 

 

 

 

 

 

Радови у железничкој станици Земун обухватају изградњу једанаест колосека, четири перона и два потходника, као и изградњу нове станичне зграде, обнову централног сигналног система, као и реконструкцију електровучне подстанице.

До сада је завршено шест колосека (од шестог до једанаестог) у станици Земун, укупне дужине око 2,4 километра, као и трећи и четврти перон. Тренутно су у току радови на првих пет станичних колосека и прва два перона, затим на контактној мрежи, као и на уређењу потходника. Такође, завршена је и електровучна подстаница и чека се њен пријем.

Поред тога, завршен је главни део нове станичне зграде и у току су радови на унутрашњем уређењу новоизграђеног објекта, који би по плану требало да буде завршен у априлу.

 

У присуству председника Вучића, завршен вијадукт на брзој прузи код Бешке

Након обиласка радова у железничкој станици Земун, председник Вучић је у Бешки присуствовао завршетку радова на изградњи железничког вијадукта на брзој прузи и полагању колосека на новоизграђеном објекту. Радове на вијадукту у Бешки  изводила је руска компанија РЖД Интернешнл,  у оквиру изградње деонице брзе пруге од Старе Пазове до Новог Сада.

Заменик генералног директора Руских железница Сергеј Павлов објаснио је председнику Србије да то ради машина која је веома брза у полагању пруге и назвао је „руским фераријем“.

После обиласка, председник Србије је најавио да ће пруга за велике брзине између Београда и Новог Сада бити завршена до краја ове године и да ће у фебруару 2022. године на тој релацији бити успостављен редован железнички саобраћај.

Председник се током обиласка градилишта интересовао када ће Руси, који изводе радове на тој деоници, почети да граде и најмодернији Диспечерски центар за управљање српским пругама. Одговарајући на његово питање, директор РЖД Интернешнл у Србији Мансурбек Султанов је рекао да ће цео пројекат Диспечерског центра, који има више фаза, бити завршен до краја 2023. године, када ће се из новог центра у Макишу покривати цела мрежа српских пруга.

Вучић је истакао да ће нови Диспечерски центар бити од пресудног значаја за развој српских железница, пошто ће се тако остварити потпуна контрола над железничким саобраћајем. „Имаћемо већу уштеду и сигурност, знаћемо које пруге и возови су заузети, имаћемо пуну контролу“, нагласио је Вучић.

 

 

 

 

Амбасадор Русије Александар Боцан-Харченко рекао је приликом обиласка радова на изградњи брзе пруге код Бешке са председником Александром Вучићем да се и на лицу места потврђује динамика реализације пројеката у уговореним роковима.

Изразио је захвалност српској страни и свим партнерима наводећи да је пројекат изградње пруге Београд – Нови Сад најбољи пример узајамне помоћи и сарадње.

Обраћајући се представницима медија у Бешки, председник Вучић је рекао да је веома срећан и задовољан брзином и квалитетом извођења радова.

Он је најавио да је уговорена набавка три воза за брзу пругу од Београда до Новог Сада и да се очекује да редован железнички саобраћај на тој релацији почне у фебруару наредне године, а да ће карта коштати око хиљаду динара.

– На прузи ће саобраћати брзи воз који ће стајати само на једној станици и вожња ће трајати пола сата, а други воз ће стајати на девет станица и њиме ће се стизати за 52 минута, – рекао је Вучић.

 

 

 

 

Нови вијадукт код Бешке на брзој прузи који је завршен дуг је 580 метара. Његовом изградњом премошћен је локални пут Марадик – Бешка и поток Пачанац, а замениће досадашњу стару једноколосечну пругу на овој деоници. Траса новоизграђеног вијадукта паралелна је са осовином старе једноколосечне пруге на овој деоници.

Радови на изградњи вијадукта почели су 5. октобра 2018. године.

Вијадукт се састоји од укупно: 156 армирано-бетонских бушених шипова, 13 стубова, 96 сегмената челичне конструкције (леви и десни колосек по 48 сегмената) и 12 коловозних плоча.

Распонске конструкције вијадукта укупне масе преко две хиљаде тона конструисане су и израђене у Русији, на објекту су примењене јединствене руске технологије за смањење буке и вибрација приликом проласка возова преко моста.

Нови железнички вијадукт код Бешке један је од укупно 62 нова објекта који ће бити изграђени на траси пруге за велике брзине између Старе Пазове и Новог Сада.

 

Информативни лист „Пруга“