Железнице Србије ад

Пруга Суботица-Сегедин симбол пријатељства Србије и Мађарске

 

 

Председник Србије Александар Вучић и премијер Мађарске Виктор Орбан, симболичним спајањем шина обележили су, 18. октобра у Хоргошу, почетак радова на реконструкцији и модернизацији пруге Суботица-Хоргош-државна граница-Сегедин. Почетку  радова на реконструкцији пруге присуствовао је и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, председник Покрајинске владе Игор Мировић, председник Скупштине Војводине Иштван Паштор, представници српских железничких компанија, и велики број грађана,

„Пуштањем у промет ове трасе, дуге 27 километара, биће унапређене транспортне и путничке везе између Суботице и Сегедина и ојачане економске,културне и пријатељске везе између Србије и Мађарске и између Срба и Мађара. Цео простор постаће развојно чвориште за туризам, трговину и развој културе наших народа, рекао је председник Александар Вучић приликом свечаности поводом почетка радова на овој прузи.

„Предвиђено је да започети радови на прузи Суботица-Сегедин буду завршени у новембру 2022. године, након чега ће наше две земље добити најмодернију железничку деоницу са најбољом техничком опремом и безбедним системима која ће бити оспособљена за оптерећења од 22,5 тона по осовини. Биће потпуно обновљене и модернизоване станичне зграде у Палићу, Бачким Виноградима и Хоргошу, као и стајалишта Јавно Складиште и Хајдуково“, рекао је Вучић и додао, да је планирано и 13 путних прелаза у нивоу, као и два потходника у Палићу и Хоргошу.

 

 

 

 

 

 

 

 

„Грађани и привреда имаће директан приступ интермодалој луци Баја на Дунаву и луци Сегедин на Тиси, као и логистичким центрима у Војводини и Београду.  Пруга Суботица-Хоргош ће се у станици Суботица прикључивати на брзу пругу Београд-Будимпешта, чиме ће корисници добити приступ  југоистоку и северозападу Европе“, истакао је Вучић.

Он је подсетио да је израду идејног пројекта за реконструкцију и модернизацију ове пруге суфинансирала Европска унија у оквиру ИПА прекограничног програма Мађарска-Србија, док је Србија издвојила 86,7 милиона евра, који су обезбеђени кроз кредит ОТП банке и из буџета.

Председник Вучић је нагласио да пруга Суботица-Сегедин показује да се налазимо у центру Европе и да ће та пруга донети конкретне резултате. Изразио је уверење да можемо да се договоримо како да дамо заједничко име тој прузи  у будућности, као и прузи која ће спајати  Београд и Будимпешту. „Да има српско име и мађарско презиме или обрнуто, да покажемо да све заједнички можемо да направимо“, рекао је он.

Председник Вучић је поручио Србима и Мађарима да заједнички можемо да постигнемо боље резултате и да смо заједно многоструко јачи.

„Желимо да обновимо железничку линију стару 150 година, али у свари постављамо камен темељац. Ово је симбол сарадње и заједничког напредка Мађарске и Србије, Мађара и Срба, који граде нову заједничку будућност“, нагласио је премијер Мађарске Виктор Орбан.

„Ми радимо заједно са Вучићем на изградњи железничке линије између Будимпеште и Београда, а такође смо спремни да радимо и на успостављању линије између Суботице и Баје. Али то је све висока политика. Оно што је из аспекта живота грађана важно је да ћемо ову железничку линију изградити и да ће грађени за 35 минута стизати од Хоргоша до Сегедина, а радићемо на томе да се обезбеди што једноставнија контрола на граници. Србија је капија Балкана и кључна земња за безбедност Европе, поручио је Орбан.

За  реконструкцију и модернизацију пруге од Суботице до државне границе са Мађарском уговор је потписан 12. јуна ове године, а вредност радова је 10.2 милијарде динара. Биће обновњено 26, 63 километара пруге, за брзине до 120 километара на час, а  у плану је и њена електрификација. Након завршетка реконструкције и модернизације путовање од Суботице до Сегедина трајаће мање од 40 минута.

Фотографије преузете са сајта www.predsednik.rs  

Информативни лист „Пруга“