Железнице Србије ад

Прeдсeдник Србиje Aлeксaндaр Вучић и дирeктoр Руских жeлeзницa Oлeг Бeлoзjoрoв рaзгoвaрaли o нoвим инвeстициjaмa нa српским пругaмa

 

Председник Републике Србије Александар Вучић и генерални директор и председник управе Руских железница Олег Белозјоров разговарали су у Београду, 24. децембра, о два стратешка пројекта за даљи развој и унапређење железничке инфраструктуре у Србији.

Један од пројеката јесте нови диспечерски центар, који би омогућио бољу организацију и пун надзор над целокупним железничким саобраћајем у Србији. Потпуна реконструкција железничке пруге Ваљево–Врбница представља други пројекат и договорена је израда пројектне документације, на основу које ће бити одређен рок за почетак радова.

Захваливши директору Белозјорову и ангажовању Руских железница на релизацији до сада уговорених пројеката, председник Вучић је нагласио да се приликом реализације свих будућих пројеката, имајући у виду чињеницу да Руске железнице слове за најбезбедније у свету, посебна пажња мора посветити безбедности.

Генерални директор и председник управе Белозјоров је истакао да су Руске железнице једна од водећих компанија у свету, о чему сведоче и постигнути резултати.

Брзом пругом међу најмодерније државе у региону

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуру проф. др Зорана Михајловић разговарала је истог дана с Белозјоровом.

„За три године, заједно са РЖД-ом реконструисали смо 205 км пруга, у вредности од 350 милиона долара, и направили велики резултат изградивши првих 10 км пруге на деоници Стара Пазова – Нови Сад. Све то радимо у оквиру пројекта реконструкције брзе пруге од Београда до Будимпеште, чиме ћемо Србију сврстати у ред најмодернијих држава када је железнички саобраћај у питању“, рекла је она.

Потпредседница Владе додала је да се на састанку разговарало о новим пројектима и да очекује да ће међудржавни уговор са једном од најуспешнијих и најбезбеднијих компанија на свету бити потписан током посете председника Руске Федерације Владимира Путина Србији, у јануару 2019. године.

Према њеним речима, на састанку се разговарало о изградњи диспечерског центра, наставку реконструкције барске пруге, као и о електро-радовима на деоници Стара Пазова – Нови Сад. Наставиће се, такође, и сарадња са РЖД-ом и у погледу обуке наших стручњака, тако што ће српски инжењери ићи у Русију на додатну едукацију, како би реализовали озбиљне пројекте на српским железницама.

Генерални директор и председник управе Руских железница Олег Белозјоров потврдио је да ће у наредном периоду приоритет бити изградња диспечерског центра за управљање саобраћајем, одржавање српских пруга и наставак реконструкције брзе пруге Београд–Будимпешта.

„Наш мото је квалитетан рад и завршетак у року. Поседујемо велики потенцијал за заједничку сарадњу и спремни смо за нове пројекте, што ће допринети привредном развоју Србије. Кључни пројекат биће изградња диспечерског центра за управљање саобраћајем, чиме ћемо постићи да инфраструктура у Србији буде искоришћена на најбољи начин“, рекао је Белозјоров.

Фотографије преузете са сајта: www.predsednik.rs и  www.mgsi.gov.rs

Информативни лист „Пруга“