Железнице Србије ад

Премијерка Брнабић: Циљ Србије је комплетна модернизација железнице и повезивање са земљама региона и ЕУ

 

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, у пратњи министра грађевинарства собраћаја и инфраструктуре, Томислава Момировића и заменице главног директора за Сектор мобилност и саобраћај у Европској комисији, Маје Бакран Марчић данас је, на железничкој станици Београд центар–Прокоп, обишла воз „Connecting Europe Express“, који је покренула Европска Унија у оквиру обележавања Европске године железнице 2021. године, а чијим доласком је званично почео  Железнички самит у Београду. Високе званичнике на железничкој станици Београд центар–Прокоп дочекали су и вршиоци дужности генералних директора „Железнице Србије“ ад, „Инфраструктуре железнице Србије“, „Србија Карга“ и Србија Воза“ са сарадницима, бројни гости и представници медија.

Председница Владе Ана Брнабић је том приликом изјавила да је циљ Србије да комплетно модернизује железнички саобраћај и да се пругама повеже са свим земљама у региону и ЕУ и нагласила да су у Србији планирани железнички пројекти чија вредност износи више од шест милијарди евра.

 

 

 

 

 

Она је истакла да је најважнији железнички пројекат брза пруга од Београда до Новог Сада, у коју се улаже више од две милијарде евра и најавила да да ће у железнички Коридор 10 бити инвестирано приближно две милијарде евра, уз подршку ЕУ, ЕИБ и ЕБРД и других европских партнера, и то без дела од Ниша до границе са Северном Македонијом.

Премијерка је подсетила, да је Србија од 2014. године, када су почела озбиљна улагања у железницу, у реконструкцију и модернизацију пруга и набавку возова, уложила више од 600 милиона евра.

Она је рекла да је циљ да српске железнице поставимо као примарни вид транспорта, како путничког, тако и теретног, подсетивши на то да је 2021. у Европској унији година железнице, али година Зелене агенде, јер је железнички саобраћај, поред водног, најзеленији вид транспорта.

Према њеним речима, сада могу више да се раде и железнички пројекти, при чему ћемо следеће године имати брзу пругу од Београда до Новог Сада, где ће воз путовати највише пола сата.

-Крећемо у изградњу, уз велику подршку и бесповратна средства ЕУ, кроз Инвестициони фонд за Западни Балкан, од чак 700 милиона евра у железнички Коридор 10 од Београда до Ниша, који постаје велико железничко чвориште, рекла је Брнабић.

Премијерка је захвалила ЕУ на помоћи коју пружа Србији и на томе што је наша земља путем Транспортне заједнице постала део трансевропске железничке мреже и ЕУ и пре формалног чланства у Унији.

Председница Владе је пожелела добродошлицу партнерима из Европске комисије, Транспортне заједнице, Европске инвестиционе банке (ЕИБ), Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) и другима из ЕУ, који нам помажу на изазовном и амбициозном путу – да потпуно реконструишемо и унапредимо нашу железницу.

 

 

 

 

 

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић је рекао да је 2021. година за Европу година железнице, додајући да се то поклапа и са плановима Србије, јер се до краја године очекује завршетак брзе пруге Београд–Нови Сад.

-У овој години, Србија је домаћин Железничког самита Западног Балкана на којем ће учествовати министри инфраструктуре из региона, представници ЕУ и академска заједница, изјавио је Момировић и додао да је то је показатељ, да регион може да напредује само заједно и уз подршку европских партнера,.

Према његовим речима на том путу има још проблема због дугих процедура на границама, али да то може бити превазиђено уз подршку ЕУ.

Момировић је указао на велики значај железничког саобраћаја јер доприноси климатској неутралности и енергетској ефикасности.

Заменица главног директора за Сектор мобилности и саобраћаја у Европској комисији Маја Бакран Марчић рекла је да се у Београду обележава прослава Европске године железнице и похвалила Србију што се последњих година посветила реконструкцији железнице, како би се пругом повезала са свим градовима у региону.

Она је навела да воз који је 12.септембра стигао у Београд има своју европску турнеју по главним градовима, а његов циљ је да повеже Европу железницом као видом саобраћаја који је климатски неутралан.

Доласком воза воза „Connecting Europe Express“, који је осмишљен од стране ЕК у оквиру Европске године железнице, а који ће прећи континент и Западни Балкан као његов саставни део, означен је почетак Железничког самита у Београду.

Самит организују Транспортна заједница, Европска инвестициона банка (ЕИБ) и Европска банка за обнову и развој (ЕБРД), а домаћин је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Информативни лист „Пруга“