Железнице Србије ад

Поводом обележавања седамдесетогодишњице у Железничком музеју изложба „На колосецима прошлости“

 

 

„На колосецима прошлости“ назив је изложбе која је 23. oктобра отворена у Железничком музеју поводом обележавања јубилеја – седам деценија постојања и рада једне од најстаријих културних институција на Балкану.

Железнички музеј у Београду основан је у фебруару 1950. У то време био је једини музеј на тлу тадашње ФНРЈ и други техничко-историјски музеј у Србији. Решење о оснивању Железничког музеја 1. фебруара 1950. године потписао је Тодор Вујасиновић, министар железница ФНРЈ. Први управник Музеја био је Драгољуб Јанковић, а прву сталну поставку „Кроз историју југословенских железница“ Музеј је добио 30.4.1953. године.

Данас је Железнички музеј техничко-историјски музеј у саставу „Железница Србије“ ад и његова основна делатност је да прикупља, сређује, излаже, одржава и чува предмете и документа, сведочанства о настанку и развоју железнице. Музеј је, такође, и један од најстаријих културних институција на Балкану, који представљајући јавности техничка културна добра као део богатог националног наслеђа из прошлости, популарише железнички саобраћај, али и подиже свест о томе да је неопходно заштитити сваки делић железничке историје, настојећи да на тај начин  национално наслеђе чува, али и развија.

 

 

 

 

 

 

Музејски фонд броји око 3.500 предмета, који су распоређени у четири основне збирке: Техничку, Историјску, Уметничку и Збирку примењене уметности. Музеј располаже и богатим Архивским одељењем и стручном библиотеком, као и збирком модела и макета, која илуструје развој железничких средстава код нас.

Железнички музеј има и својеврстан „музеј на отвореном“Одељење узаног колосека Пожега, које је  у априлу обележило тридесет година рада. У овом одељењу чувају се неки од најстаријих и највреднијих експоната из Техничке збирке – локомотиве узаног колосека. Најзначајније међу њима су: локомотива „Рама“, за коју се сматра да је довукла први воз у Сарајево; затим „Милан“, прва локомотива која је грађена у Краљевини Србији 1882, као и локомотива „Костолац“ која ужива статус културног добра и која је поводом обележавања стогодишњице  завршетка Великог рата, новембра 2018,  била изложена у Француској.

У Галерији Железничког музеја приказан је само делић историје, фрагмент прошлости који говори о развоју железнице и железничарима. Изложба „На колосецима прошлости“ отворена је до средине децембра, а посетиоци је могу погледати сваког радног дана од 9 до 15 часова, уз поштовање свих епидемиолошких мера.

Улаз у Железнички музеј је слободан (Немањина 6, улаз из парка).

Прилог на Brainz TV 2.4.2021.

Прилог на ТВ Корени 24.11.2020.

Прилог на Првој телевизији у емисији „150 минута“ 2.11.2020.

 

 

 

Информативни лист „Пруга“