Железнице Србије ад

Потпредседник „Кинеских железница“ обишао трасу будуће пруге за велике брзине Нови Сад – Суботица

 

Потпредседник “Кинеских железница” Ванг Тунгђун, са помоћником министра за железницу у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Лазаром Радаковићем и в.д. генералним директором „Инфраструктуре железнице Србије“ Мирољубом Јевтићем, обишли су 23. јуна трасу пруге за брзине до 200 километара на сат између Новог Сада до Суботице.

Тунгђун и Јевтић посетили су железничке станице Нови Сад и Суботица, како би се највиша делегација „Кинских железница“ на терену упознала са трасом ове деонице пруге за велике брзине Београд – Будимпешта.Том приликом је наглашено да је реч о изузетно захтевном и сложеном пројекту.

Наиме, у оквиру изградње пруге за брзине од 200 километара на сат, биће изграђена 49 подвожњака, надвожњака и сличних објеката, реконструисаће се девет железничких станица и железнички чворови Нови Сад, Врбас и Суботица. Пројекат обухвата, такође, изградњу три нове железничке станице у Руменки, Врбасу и Ловћенцу, као и нови вијадукт у Врбасу дужине 1,6 километара, док ће сва укрштања пруге и пута бити денивелисана. У оквиру модернизације ове пруге  биће обухваћени и сигнално-сигурносни и телекомуникациони системи ETCS – ниво 2, који ће по први пут  бити уграђени  у овом делу Европе. Иначе, пројекат модернизације пруге Нови Сад – Суботица подразумева и примену европских стандарда интероперабилности.

Вредност пројекта је 943 милиона еврa, а рок за извођење радова је 33 месеца од њиховог почетка.

Приликом обиласка железничке станице Нови Сад потпредседник „Кинеских железница“ упознао се са пројектом изградње новог железничког чвора. Модернизација новосадског железничког чвора обухватиће реконструкцију капацитета у путничкој станици, повезивање путничке са ранжирном станицом, као и увођење у чвор прикључних пруга из смера Богојева и Римских Шанчева, независно од магистралне пруге.

Челници „Кинеских железница“ и у железничкој станици Суботица упознали су се са пројектом  реконструкције суботичког чвора. Пројекат обухвата: провођење двоколосечне пруге високог ранга и увођење прикључних пруга, реконструкцију постојеће путничке станице за потребе међународног и унутрашњег путничког саобраћаја и за пролаз теретних возова без задржавања у путничкој станици. У оквиру модернизације суботичког чвора планирана је и реконструкција теретне станице на постојећој локацији за потребе међународног и унутрашњег теретног саобраћаја, али  и за пограничне контроле.

 

Обилазак радова на прузи између Београд Центра и Старе Пазове

Делегација “Кинеских железница” са домаћинима, представницима Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, као и железничке компаније  „Инфраструктура железнице Србије“  посетили су, 22 јуна, градилиште пруге између Београд Центра и Старе Пазове. Они су обишли радове у железничким станицама Нови Београд, Земун Поље и Стара Пазова, које тренутно изводе „Кинеске железнице“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Прошле недеље извођачу радова Конзорцијуму кинеских компанија „China Railway International“ i „China Communications Constuction Company“ издата је грађевинска дозвола за  деоницу од Батајнице до Старе Пазове дугу 14,7 километара, тако да се радови и на овом делу пруге интензивирају.

Наиме, Србија ће по први пут између Батајнице и Старе Пазове, имати  четвороколосечну пругу и то за брзину до 200 километара на сат. Очекује се максимално ангажовање и радника и технике како би рок, од 36 месеци за завршетак читавог посла, био испуњен.

Информативни лист „Пруга“