Железнице Србије ад

Потпредседница Владе Зорана Михајловић уручила уговоре за 86 младих машиновођа „Србија Карга“

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф др Зорана Михајловић уручила је 22. марта у локомотивском депоу у Нишу уговоре о раду за 86 младих машиновођа, који су добили посао у новој железничкој компанији „Србија Карго“.

Реч је о машиновођама које је је „Србија Карго“ након спроведеног јавног конкурса примио на обуку у јуну 2016. године. Након спроведене обуке и полагања стручног испита, уз сагласност Владе Републике Србије, стекли су се услови за њихов пријем у радни однос.

-Иза вас је компанија која остварује добит, испред вас је посао који волите, а држава је ту да створи услове да радите и да својим радом стварате нове вредности. Ми ћемо створити услове да железничке компаније у Србији буду добар послодавац за младе, амициозне и стручне кадрове, рекла је министака Михајловић, поздрављајући младе машиновође пред великим бројем старијих колега железничара.

-Захваљујући спроведеним реформама у железници, време је да после рационалнизације кренемо да запошљавамо нове раднике. То говори не само о доброј перспективи ове компаније, већ и колико посла има “Србија карго””, рекла је Михајловићева, и најавила да ће идуће године бити запослено још 40 младих машиновођа, чиме ће бити решен дугогодишњи проблем недостатка ових кадрова.
 

 
Према њеним речима, млади људи који су запослени у просеку имају 23 године, а до сада је просек година машиновођа био 50.

“Железница има велику будућност у Србији и биће потребно још квалитетних и високо образованих радника, пре свега машиновођа и осталог помоћног особља, али и саобраћајних машинских и грађевинских инжењера, као и стручњака из области електротехнике, телекомуникација и информатике. Моја порука младима је: „Школујте се,
завршите факултете и на железници ћебити посла за вас!”, поручила је потпредседница Владе и додала да је задатак државе да ради на стварању услова за запошљавање.

„Србија Карго“ је компанија настала у оквиру процеса реформе железничког сектора у Србији и од свог оснивања у авугусту 2015. године успешено послује без државних субвенција. Никада до сада железница у Србији није у једном тренутку примила оволико извршних радника, а захваљујући успешном пословању, Влада Републике Србије омогућила је да „Србија Карго“ закључи уговор са ЕБРД-ом од 64 милиона евра за модернизацију постојећих локомотова и набавку осам нових вишесистемских локомотива, којима ће управљати управо ови млади људи, рекао је в.д. генералног директора др Мирољуб Јевтић, и најавио тендер за набавку нових локомотива већ у априлу.
 

 
-Захвални смо Влади Србије на подршци, захваљујући којој набављамо нове локомотиве, први пут након 45 година. Управљање овим новим возним средствима захтева и адекватне стручне кадрове, па је Влада одобрила њихов пријем како би спремни дочекали долазак најсавременијих локомотива са машиновођама који би њима управљали и на пругама других железница. Сва ова улагања омогућиће да се наредних година превоз робе железницом у Србији повећа за око 50 одсто, односно са 12 на 18 милиона тона робе годишње, – поручио је Јевтић.

У Нишу је нове уговоре о раду са „Србија Каргом“ потписало тридесет младих машиновођа из целе Србије, њих 44 већ ради од 1. марта, а преосталих 12 ће уговоре добити након завршетка формалних процедура.
 

 
Међу 86 примљених машиновођа, 10 је управо из Ниша, а запослене су и три жене. У име новопримљених машиновођа на поверењу се захвалила двадесетчетворогодишња Весна Милојковић из Зајечара, која је рекла да на најчешће питање како жена да буде машиновођа, одговара са „ако могу двоје деце да подигнем, могу и локомотиву да возим, – поручила је она.

Поред уручења уговора, Михајловићева је током посете Нишу обишла и локомотивски депо у којем “Србија Карго” самостално ремонтује дизел локомотиве, коришћењем сопственог знања и ресурса, уместо да плаћа ремонтерима. На тај начин, „Србија Карго“ на свакој поправљеној локомотиви уштеди око 30 милиона динара.

Информативни лист „Пруга“