Железнице Србије ад

Потпредседница Владе Зорана Михајловић обишла највеће градилиште у Србији – Чортановце

 

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, обишла је данас радове на изградњи тунела и вијадукта Чортановци, на деоници Стара Пазова – Нови Сад, и поручила да је улагање у развој железнице синоним за развој и напредак Србије.

Обиласку су присуствовали амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Чепурин, покрајински премијер Игор Мировић, генерални директор “РЖД интернешенела”, Сергеј Павлов, његов први заменик Мансурбек Султанов, и  директори све четири железничке компаније.

“Кад год се улагало у железницу и Србија се развијала и тако је било у претходних више од сто година. Знамо да се Србија убрзано развијала крајем 19. века, као и седамдесетих година прошлог века, кад се градила барска пруга, али исто тако знамо и колико су и Србија и њена железница стагнирале у претходних 20-30 година, јер смо 2013. и 2014. затекли пруге којима се иде 10, 30 или 40 километара на час, што је последица деценија неулагања”, рекла је Михајловићева, и додала да Србија данас гради и брзу пругу Београд–Будимпешта и креће у модернизацију пруге Београд–Ниш и Ниш–Димитровград.

Обилазећи радове на овој деоници  министарка је новинарима рекла да је сарадња српских и руских компанија добра и ефикасна и да је градилиште код Чортановаца уређено и сигурно.  “Све се ради у складу с уговором, као што је био случај и на другим пројектима на којима је радио РЖД”, рекла је Михајловићева. Она је истакла  да је до сада повучена половина средстава, а уговорен је целокупан износ руског кредита.

Одговарајући на питања о вредности инфраструктурних пројеката, текућих и планираних, на територији Војводине, који износе  најмање две милијарде евра, министарка је рекла и то да је за нови инвестициони циклус у Србији потребно основати националну  грађевинску компанију, која би била носилац великих пројеката.

 

 

 

 

 

 

 

 

“Велики је број пројеката испред нас, од Фрушкогорског коридора, ауто-пута Ниш-Мердаре-Приштина, наставка изградње ауто-пута ка Црној Гори од Прељине до Пожеге. Била би велика штета да не оснажимо нашу грађевинску индустрију да буде носилац свих тих великих пројеката, а за то је потребно да се компаније удружују”, рекла је Михајловићева.

По речима потпредседнице Владе, нови пројекти имају велики утицај и на локалне самоуправе које се налазе у близини, јер оне прве осете позитивне ефекте у већем промету.

„Захваљујући изградњи пруге, за три-четири године време путовања ће се преполовити. То ће много значити и за развој Војводине и свих општина које се налазе на траси пруге.

Поносан сам на то што Војводина има овако велико градилиште у Срему”, рекао је  покрајински премијер Игор Мировић.

Амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Чепурин рекао је да изградња пруге показује жељу Владе Србије за напретком и да постоји добра сарадња на реализацији пројеката између две стране.

Сергеј Павлов, генерални директор “РЖД интернешенела”, рекао је да је модернизација и реконструкција пруге Стара Пазова – Нови Сад важан пројекат за ову компанију и захвалио на великој подршци и разумевању српске стране за све проблеме с којима се компанија сусрела у току извођења радова.

„Чортановци су највеће градилиште у Србији у овом тренутку, не рачунајући само пројекте које реализује „Инфраструктура железнице Србије“, рекао је  Мирољуб Јевтић, генерални директор ове компаније. Он је прецизирао да је рок за завршетак овог пројекта новембар 2021. године и да очекује да све, као и до сада, буде урађено у уговореном року и квалитетно.

Вијадукт и тунел Чортановци налазе се на траси пруге за велике брзине између Старе Пазове  и Новог Сада, која је део пројекта модернизације и реконструкције пруге Београд–Будимпешта. Предвиђено је да овом трасом након завршетка радова путнички возови иду брзинама до 200 километара на сат, а теретни до 160.

Граде се две тунелске цеви, обе дужине по 1,1 километар, као и вијадукт дужине 2,9 километара и носиће га 58 стубова, од којих ће највиши бити 28 метара.

Извођач радова је руска компанија „РЖД интернешенел“, а уговорена вредност радова на тунелу и вијадукту, који се финансирају из руског кредита за модернизацију железнице, износи 337,6 милиона долара.

Посета школи „23. октобар“ у Сремским Карловцима

Заједно с амбасадором Руске Федерације у Србији, Александром Чепурином, и представницима руских и српских железница, министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, обишла је школу „23. октобар“ у Сремским Карловцима, у којој је компанија „РЖД интернешенел“ обновила учионицу за руски језик и опремила је намештајем и опремом.

“Школа значи пуно нових пријатеља, новог друштва и пуно знања, али дужност нас одраслих је да вам кажемо и да школа није крај, да је потребно сваког дана да учите и радите на себи, јер колико знате, толико и вредите и толико сте снажни”, рекла је Михајловићева на свечаности приређеној у школи у Сремским Карловцима.

Она је ђацима пожелела пуно успеха у новој школској години и захвалила амбасадору Руске Федерације и руским железницама на свему што су урадили за школу у Сремским Карловцима.

Амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Чепурин честитао је ученицима почетак школске године и истакао да је њихов главни задатак да добро уче, што је важно и за земљу, јер су паметна деца њена будућност.

Генерални директор “РЖД интернешенела”, Сергеј Павлов, рекао је да Србију и Русију спаја дивна историја и да владе две земље раде на неговању и унапређењу тих односа. “Захваљујући тој позицији, ми данас градимо за своје пријатеље и партнере, за грађане Србије и за будућа поколења, као што каже и мото наше сарадње са српским железницама – “Градимо за будућност”.

Основна школа у Сремским Карловцима четврта је школа у Србији у коју је “РЖД интернешенел“ до сада улагао, а претходно су обновљене школе у Панчеву, Голубинцима и Врању, где је ова компанија такође радила реконструкцију пруга.

 

 

 

 

Информативни лист „Пруга“