Железнице Србије ад

Потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић поводом Дана железничара 15. септембра отворила изложбу „Пруга младости“- 45 година Омладинске радне акције Београд-Бар и четири деценије Барске пруге

Мало инстутуција у Србији се може похвалити традицијом дугом 132 године као што је то железница, рекла је потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зорана Михајловић честитајући Дан железничара 15. септембар свим железничарима, као и двоструки јубилеј 45 година Омладинске радне акције Београд-Бар и четири деценије барске пруге. Тим поводом је отворила изложбу „Пруга младости“ на главној станици у Београду, посвећену обележавању ових значајних градитељских јубилеја.
 

 
Железница је крвоток нашег развоја коју и не чине само шине, већ и људи и није било лако ни пре 45 година када је 12.300 акцијаша из свих крајева Југославије почело да гради пругу Београд-Бар, није било лако гледати ни како железница пропада, а ни данас није ништа лакше када се железнице налазе у новој фази. Али, сада су ту пријатељи из Руске федерације, из Кине, Кувајта, као и Европска инвестициона банка и Европска банка за обнову и развој да нам помогну да модернизујемо српске пруге и изградимо брзу двоколосечну пругу од Београда до Будимпеште, истакла је Михајловић.

Министарка је поручила свим железничарима, без обзира ком друштву припадају, да Влада Србије неће одустати од железнице и да се нема више враћања уназад, већ ће се ићи само напред да би свима било боље. Она је додала да је за последње две ипо године урађено много тога да би се вратило поверење у железницу.
 

 
Амбасадор Руске федерације Александар Чепурин је, честитајући празник железничарима, рекао да српске железнице доживљавају препород и да ће 400 километара пруга бити обновљено уз помоћ руских железница. Подсетио је да ће ускоро бити потписан споразум између ове две железнице који представља нову етапу, а то је отварање диспечерског центра за управљање возовима.

У име кинеских железничара честитке српским железничарима за њихов празник упутио је и амбасадор Кине Ли Манчанг нагласивши да железница заузима важно место у свакој земљи. Резултат сарадње српске и кинеске владе је изградња брзе пруге Београд-Будимпешта која ће, свакако, допринети бржем развоју и напретку српских железница, рекао је Манчанг.

Председник Организационог одбора манифестације „Пруга младости“ и председник Скупштине „Железница Србије“ ад Зоран Анђелковић навео је да се ова изложба, након 22. септембра, из Београда сели у Пријепоље, а од 23. до 25. септембра планирано је путовање некадашњих акцијаша и учесника манифестације од Београда до Пријепоља и Бара, уз организоване културно-уметничке програме. Анђелковић се захвалио свим локалним самоуправама и привредним колективима дуж барске пруге у Србији и Црној Гори, као и железничким компанијама из Црне Горе које су подржале овај пројекат.

Манифестацију „Пруга младости“ организовале су четири железничке компаније „Железнице Србије“ад, „Србија Воз“, Инфраструктура железнице Србије“ и Србија Карго“ у сарадњи са Удружењем учесника Омладинских радних акција и волонтера Србије, Удружењем учесника ОРА Београда и Феријалним савезом Србије.

Једна од најзначајнијих саобраћајница у Србији, пруга Београд –Бар пуштена је у саобраћај 29. маја 1976. године. У изградњи ове пруге велики допринос дали су учесници ОРА „Београд-Бар“ и за пет година на изградњи пруге било је ангажовано преко 12 хиљада учесника, сврстаних у 234 омладинске радне бригаде.

Информативни лист „Пруга“