Железнице Србије ад

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић: Смањити чекање робе на граничним прелазима

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је данас да ће се на самиту премијера западног Балкана у Трсту 12. јула разговарати о финансирању регионалних инфраструктурних пројеката, као и да Србија жели да се ауто-путем повеже са Сарајевом и Приштином.
 

 
„Србија жели да буде испреплетана ауто-путевима, јер свака врста повезивања нашој земљи може да донесе напредак“, рекла је Михајловићева на скупу „Коридори – развојна шанса Србије и региона” у организацији интернет портала “Балканмагазин”.

Потпредседница Владе је нагласила да цео регион може да се економски брже развија уколико буде имао добру траспортну инфраструктуру. Она је навела да ће у новембру бити завршена градња моста преко Дрине, Љубовија – Братунац, са заједничким граничним прелазом, као и да ће у наредних годину и по дана почети реконструкција више од 10 граничних прелаза са БиХ. „Половину ће финансирати они, а половину ми“, додала је Михајловићева.

Она је истакла да треба смањити нефизичке баријере – пре свега царинске баријере и процедуре са суседним земљама на граничним прелазима са земљама региона у железничком и путном транспорту, јер то успорава трговинску размену. „Циљ је да чекање робе на границама буде што краће“, рекла је Михајловић пре почетка форума о коридорима као развојној шанси Србије и региона.
Рекла је да су у току разговори са Мађарском, Румунијом, Бугарском о смањењу царинских процедура и додала да се са Црном Гором такође ради на заједничком граничном прелазу.
„Наши односи са БиХ су веома интензивни, одлука Србије је јасна – желимо да градимо ауто-пут ка Сарајеву, а БиХ треба да одреди руту. Ми немамо ништа против да се понуди неколико варијанти па да видимо која је економски најисплативија“, нагласила је Михајловићева.

Она је казала да је за Србију веома важна и изградња ауто-пута Ниш-Приштина, који већ називају „ауто-пут мира“, а за који се завршава пројектна документација.
Међународном форуму „Коридори – развојна шанса Србије и региона“ присуствовали су и амбасадори Мађарске и Босне и Херцеговине у Србији, Атила Пинтер и Лазар Миркић, представници српских железница, као и директори бројних компанија из области транспорта у нашој земљи.

Информативни лист „Пруга“