Железнице Србије ад

Потпредседница српске Владе Зорана Михајловић: Реформисање „Железница“ неће угрозити права радника

Реформисање „Железница Србије“ неопходно је због будућности компаније и свих њених запослених, али права радника у том процесу ни на који начин неће бити угрожена и нико неће напустити предузеће без отпремнине, каже потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зорана Михајловић поводом различитих тумачења процеса рационализације у српским железницама.

“Да би „Железнице“ постале модеран и ефикасан систем какав сви желимо, број запослених мора бити усклађен са реалним потребама пословања. Сигурно је да ће за неколико година на железници бити мањи број запослених него данас, али је исто тако сигурно да ниједан радник неће напустити предузеће без социјалног програма и да то нису договорили Влада и синдикати”, каже Михајловић.

Она истиче да реформу „Железница“ ништа не може да заустави, јер без њих нема ни оздрављења компаније која представља један од највреднијих ресурса државе и која тренутно реализује пројекте вредне 1,5 милијарди евра.

Потпредседница Владе подсећа да је свака, па и најмања одлука у том процесу резултат је договора више министарстава, укључујући ресоре саобраћаја, финансија, привреде, рада и социјалне политике, синдиката у “Железницама“, као и међународних финансијских институција.

Информативни лист „Пруга“